Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Za miliónovú škodu podmienka. Niektorí hovoria o pozvánke pre odpadové mafie
Zdielať na

Za miliónovú škodu podmienka. Niektorí hovoria o pozvánke pre odpadové mafie

MOST PRI BRATISLAVE / Spôsobil škodu za takmer 10 miliónov eur, dostal podmienku a pokutu. To je výsledok v kauze Studené. Aj keď podľa prokuratúry je takýto trest v poriadku, iní ho vnímajú ako pozvánku pre odpadové mafie.

Polícia tu zasahovala aj v minulosti

Na skládke neďaleko Mostu pri Bratislave zasahovali policajti aj v minulosti. Počas pandémie prišli na stopu ďalšiemu nelegálnemu biznisu s odpadmi. Na skládku v Studenom a Podunajských Biskupiciach bez povolenia navozili viac ako 140 tisíc metrov kubických odpadu za takmer 10 miliónov eur.

37-ročný Dominik sa priznal a uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal podmienečný trojročný trest so skúšobnou dobou na 5 rokov a pokutu tisíc eur.
Areál leží na pozemkoch, ktoré už predtým slúžili ako skládka. Dominik tam mal navážať najmä výkopovú zeminu, ale našli sa aj plasty a komunál. "Pokiaľ sa niekto nad tým racionálne zamyslí, tak keď tam v diaľke vykopete zem a donesiete ju sem, tak tou cestou sa z toho nemôže stať odpad," uviedol odsúdený Dominik.

Odpad má vraj v areáli pribúdať znova

Podľa Dominika má ísť hlavne o zeminu, ktorou starý odpad zakrývajú. Skládku pretvorili na park, kde si ľudia môžu zajazdiť autami v ťažkom teréne. "Snažím sa nosiť iba zhodnotený materiál, teda to, čo nie je odpad. Jasné, nemusíme si klamať, nie vždy sa to podarí, ale keby som tu nebol, tak je tu Eiffelova veža z odpadu," ozrejmil Dominik.

Za nelegálne nakladanie s odpadom hrozí páchateľom až osem rokov. Dominikov trest preto nevníma každý ako primeraný. "V tejto trestnej sadzbe sa ocitnete keď nakladáte protiprávne s odpadom v rozsahu viac ako 133 tisíc eur. Ten človek prekročil túto hranicu skoro stonásobne. Keby niekto ukradol dve tri luxusné autá, ktoré sa ani nepribližujú k tejto sume, tak určite by dostal nejaký nepodmienečný trest," priblížil Mário Kern, riaditeľ enviropolície Prezídia Policajného zboru.

Prokuratúra považuje trest za dostatočný

Súd prihliada aj na pohnútku, poľahčujúce okolnosti či spôsob spáchania trestného činu. Prokuratúra považuje trest za dostatočný z viacerých dôvodov. "Obvinenému bol uložený trest odňatia slobody na dolnej hranici v rámci zákonom ustanovenej trestnej sadzby. Podľa zabezpečených listinných dôkazov ods. D.V. na trestnej činnosti neprofitoval," uviedla prokuratúra vo svojom stanovisku.

V niektorých prípadoch súd uloží páchateľovi aj povinnosť odpad odstrániť. Túto možnosť ale nevyužil. "V praxi by sa vyskytli prípady, kedy by páchateľ objektívne nedokázal takýto trest vykonať, napríklad vzhľadom na páchateľove majetkové pomery a jeho zdravotný stav," uviedol Timotej Lauko z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR. 

Nie je to ale jediná cesta. Zodpovednú osobu, ktorá by mala odpad odstrániť, môže ešte určiť príslušný okresný úrad. "Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Senec v súčasnosti komunikuje s ministerstvom životného prostredia na určení ďalšieho postupu," informoval Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR.

Odstrašujúcich trestov je málo

Maximálny trest za nelegálne nakladanie s odpadmi sa mal novelou zákona, ktorá nebola schválená, zvýšiť. V praxi je však podľa riaditeľa enviropolície odstrašujúcich trestov málo. "Ak by táto prax mala pokračovať, tak je to logická pozvánka pre celú EÚ, že v podstate sa oplatí vyvážať odpad na Slovensko," uzavrel Kern.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy