Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Modernizácia armády pokračuje. Slovensko má dva nové systémy protivzdušnej obrany
Zdielať na

Modernizácia armády pokračuje. Slovensko má dva nové systémy protivzdušnej obrany

NITRA/BRATISLAVA / Pre našu armádu je od roku 2020 najvýstižnejšou charakteristikou "masívna modernizácia". V utorok 24. októbra sa k iným projektom zaradili dva systémy protivzdušnej obrany Mantis v Nitre. Je to dar od spojenca z NATO - Nemecka.

Slovenskí vojaci si ho prevzali od nemeckého Bundeswehru po niekoľkých mesiacoch odbornej prípravy. Je to moderný, automatizovaný, mimoriadne presný systém doplnený prehľadovými radarmi. "Proti raketám, mínometným nábojom až po lietadlá. Alebo pri rakete s plochou dráhou letu vo finálnej fáze je extrémne efektívny," priblížil zástupca náčelníka generálneho štábu Ľubomír Svoboda.

​Mantis je nemecký výrobok určený na nepretržitú obranu pozemných objektov. Zaradili ho do výzbroje nitrianskej brigády vzdušných síl, pôsobiť však bude pri ochrane dôležitých objektov na východnom Slovensku. Obsluhu tvorí vyše sto vojakov. "Je to veľmi účinný systém na ochranu kritickej infraštruktúry, v tomto prípade vzdušného priestoru slovenského i NATO," doplnil Markus Laubenthal, zástupca náčelníka generálneho štábu Bundeswehru. "Bez ohľadu na vojnu na Ukrajine bolo potrené modernizovať protivzdušnú obranu, pretože jej stav na Slovensku bol veľmi žalostný," uviedol bývalý štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer.

Podľa ministra Sklenára protivzdušnú obranu dopĺňame viacerými spôsobmi so spojeneckou pomocou. Na letisku v Kuchyni je už zostava, ktorú obsluhujú Taliani. "Prebiehajú rokovania s Izraelom o nových systémoch protivzdušnej obrany stredného dosahu a prebiehajú rokovania aj s Poľskom o nahradení systémov Igla za iné prenosné odpaľovacie systémy protivzdušnej obrany," ozrejmil minister obrany Martin Sklenár. Tam však už rozhodujúce slovo bude mať nový šéf rezortu, podľa všetkého Robert Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy