Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
"Preobcované" Slovensko, začína sa viac hovoriť o zlúčení malých obcí
Zdielať na

"Preobcované" Slovensko, začína sa viac hovoriť o zlúčení malých obcí

VODERADY/BRATISLAVA / Reforma verejnej správy je ako záhadná Kolombova žena. Síce sa o nej hovorí, no nik ju nevidel. Takzvaná decentralizácia má priniesť viac práv a peňazí priamo do regiónov. Súčasťou by malo byť aj spájanie predovšetkým malých obcí. Na päť a pol miliónovom Slovensku máme takmer 3 000 miest a obcí. Zlúčenie tých malých by však znamenalo aj zánik mnohých starostovských stoličiek.

Počtom obyvateľov porovnateľné Dánsko má po reforme len 98 miest a spojených obcí. 38 a pol miliónové Poľsko má 2 500 obcí, pričom najmenšia má 1 300 obyvateľov, a to Krynica Morska na severe Poľska. "Viac rozhodnutí na regionálnej úrovni," reagoval premiér Ľudovít Ódor. "Za kľúčové považujeme odstránenie extrémnej roztrieštenosti samospráv," povedal poradca predsedu vlády pre verejnú správu Daniel Klimovský. "Tento krok je nevyhnutný. Máme 1 100 obcí pod 500 obyvateľov. Ak si zoberiete, že jeden panelák v Petržalke má 500 obyvateľov. Čo to znamená, že čo panelák, to starosta?" pýtala sa viceprezidentka Únie miest Slovenska Jana Červenáková.

​Reforma verejnej správy nie je zložitá len z odbornej stránky, ale aj politickej. Štát by sa vlastne dobrovoľne vzdal časti svojich kompetencií, ale aj financií v prospech miest, obcí či žúp. Zároveň by to mohlo znamenať zrušenie možno až stoviek starostovských stoličiek."Tie obce tvoria kolorit, je nevyhnutné, aby ostali, ale ide o to, čo má byť ich úlohou," vyjadrila sa Červenáková. "Je potrebné, aby sa v budúcnosti preferovali centrá zdieľaných služieb, kde na báze združenia obcí do nejakého celku sa zachoval kataster, názov obce a právna subjektivita," konštatoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik. "Preto sa používa veľké množstvo fráz, že je to senzitívne a citlivé. Ak hovoríme o zmenšovaní počtu obcí, hovoríme o tom, že znižujeme platby na úradnícke platby, ktoré míňajú obrovské zdroje iba na svoje fungovanie," povedal predseda SK-8 a trnavský župan Jozef Viskupič. 

V druhom kroku by mohlo prísť aj na samosprávne kraje a otázku, či ich potrebujeme v prípade vzniku municipalít. To šéf združenia SK-8 odmieta a hovorí, že treba hlavne zrušiť okresné úrady a preniesť ich kompetencie na župy. Premiér Odor prízvukuje, že konečné rozhodnutie je výsostne politické. Preto je otázne, či sa vôbec niečo zmení, pretože za posledné dve dekády sa nezmenilo nič. Bez ohľadu na to, kto nám vládol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy