Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Za každý život 3 roky. Dušan Dědeček si vypočul definitívny rozsudok
Zdielať na

Za každý život 3 roky. Dušan Dědeček si vypočul definitívny rozsudok

BRATISLAVA / Je to definitívne. Za päť zmarených mladých životov dostal Dušan Dědeček 15 rokov väzenia. Trest si odpyká vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Takýto trest si raz už vypočul, no potom zasiahol generálny prokurátor. Zdrvené rodiny sa v pondelok 9. októbra opäť neubránili slzám. Rodičia zo súdu odchádzali sklamaní. Slová bývalého športového funkcionára považujú za divadlo. Dědeček ich prosil o odpustenie a prial si, aby na zastávke smrti stál pred rokom on.

Upozorňujeme, že video nie je vhodné pre maloletých divákov.

Plač, smútok a spomienky

Toto všetko bolo cítiť a vidieť na rodinách, ktoré prišli o svoje deti. Tie prišli študovať do Bratislavy na vysoké školy. Ich sen sa im v okamihu rozplynul, keď s dvomi promile v krvi do nich autom vletel Dušan Dědeček. Vo vysokej rýchlosti bral všetkých, čo stáli na chodníku. "Týždeň pred tým, ako sa stala táto strašná tragédia, sme sa rozprávali o tom, že by raz v budúcnosti vstúpil do horskej záchrannej služby a chcel zachraňovať životy," opísala príbuzná nebohého.

Senát zmenil rozsudok len pri vyčíslení škody

Sudca krajského súdu zrušil prvostupňový rozsudok a uložil Dědečkovi trest vo výmere 15 rokov. Ten si odpyká vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň mu súd uložil zákaz šoférovania na 7 rokov. "Trest je naozaj spravodlivý a zákonný," reagoval po rozsudku obhajca obžalovaného Jiří Kučera. Cení si, že súd nepodľahol emóciám a rozhodoval striktne podľa práva.

Prokurátor na margo zvýšenia trestu uviedol, že to považoval za dôvodné. "Či to bude mať odstrašujúci účinok voči tým, ktorí si budú ďalej sadať opití za volant, o tom môžeme polemizovať," uviedol Marko Polakovič, splnomocnenec poškodených.

Senát nevyhovel odvolaniu prokuratúry, no zmenil rozsudok pri vyčíslení škody, ktorú musí Dědeček uhradiť poškodeným. Ide o asi päťtisíc eur. Celková suma nezodpovedá celej náhrade škody, keďže s tou odkázal krajský súd, rovnako ako okresný súd, poškodené rodiny na civilné konanie.

Keď sa dostane na slobodu, chce sa venovať mládeži a robiť osvetu o alkohole

Bývalý športový funkcionár pred súdom tvrdil, že ak sa dostane niekedy na slobodu, chce sa venovať mládeži a robiť osvetu o alkohole. Senát mu nakoniec 15-ročný trest potvrdil. Dušan Dědeček vo svojich záverečných slovách povedal, že ak by mohol podstúpiť eutanáziu, spravil by tak.

Po pondelkovom rozsudku je ale jasné, že z basy sa môže dostať už po viac ako 10 rokoch, teda ako 72-ročný. "Na jednej strane chce ísť na slobodu, na druhej chce eutanáziu, tak nech si rozmyslí, čo vlastne chce. Hovoril, že má nočné mory a na nič sa nepamätá. Buď má nočnú moru a pamätá si, čo sa stalo, alebo sa na nič nepamätá a nemôže mať nočnú moru," uviedol otec nebohej.

Zástupca poškodených navrhol trest od 20 do 25 rokov

Prokurátor Patrik Hujsa navrhol krajskému súdu vyhovieť odvolaniu v neprospech obžalovaného. „Navrhujeme uložiť prísnejší, zákonný a spravodlivý trest," vyhlásil. Zástupca poškodených Ľudovít Havran navrhol Dědečkovi trest od 20 do 25 rokov odňatia slobody.

Dědečka mestský súd v júni odsúdil na 15 rokov väzenia. Podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku bol ale trest príliš nízky. Vydal preto pokyn na odvolanie.

Vo väzbe sa chválil, že nevypil len pár pohárikov, ale celú fľašu, vyhlásil na súde otec nebohej študentky​

Na súde sa v záverečnom návrhu vyjadril aj otec nebohej študentky. "Študovala právo v prvom ročníku, verila v právo a spravodlivosť. Moja dcéra sa už nemôže brániť. Prokuratúra žiada spravodlivý trest. Pre obžalovaného nie je ani doživotný trest spravodlivý, za to, čo urobil. Sadol si za volant ožratý, a to aj napriek tomu, že ho rodina odhovárala. Pil už od rána. Fotograf z roboty mu chcel objednať taxík a to odmietol. Dokonca vo väzbe sa chválil, že nevypil len pár pohárikov ale celú fľašu," uviedol otec nebohej študentky.

Pri dopravnej nehode v centre Bratislavy 2. októbra 2022 zomrelo päť ľudí, niekoľko ďalších sa zranilo. Dušan Dědeček mal podľa obžaloby šoférovať v štádiu ťažkého stupňa opitosti. Jeho automobil dosiahol rýchlosť 143 kilometrov za hodinu. K stretu s prvou osobou malo prísť pri rýchlosti 107 kilometrov za hodinu. Na zastávke sa malo nachádzať približne 40 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy