Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Legionárska choroba aj u nás. 47-ročná žena je vo vážnom stave
Zdielať na

Legionárska choroba aj u nás. 47-ročná žena je vo vážnom stave

BRATISLAVA / V Univerzitnej nemocnici v Bratislave bojuje 47-ročná žena s legionárskou chorobou a je vo vážnom stave na ARO. Baktériu legionela si zrejme priniesla z dovolenky, no neprenáša sa z človeka na človeka, k prenosu prichádza vdýchnutím aerosolu, v ktorom sa nachádza. O legionele sme informovali v septembri, keď v Poľsku hlásili 22 obetí a rozhodli sa tam pre dezinfekciu vodovodného potrubia.

​Na oddelení ARO petržalskej nemocnice je pacientka s legionelou napojená na umelú pľúcnu ventiláciu už 51 dní. "Je to mladá žena. Bola v zahraničí a pravdepodobne si to doniesla odtiaľ. Nevieme, prečo je u nej ten priebeh taký, aký je, lebo ona je v podstate zdravá. Takýto ťažký priebeh mávajú zvyčajne pacienti s nejakým iným ochorením," priblížil Jakub Hložník, primár ARO v petržalskej Nemocnice sv. Cyrila a Metoda.

Primár Jakub Hložník sa doteraz stretol len s dvoma takto závažnými prípadmi - s touto pacientkou a pred niekoľkými rokmi bojoval na umelej pľúcnej ventilácii s chorobou aj jeho kolega. 

Baktéria môže spôsobiť ľahšie aj ťažšie ochorenie. "Niekto to možno prekonal a ani o tom nevie, mal príznaky podobné chrípke. No a u niekoho sa to vyvinie do takéhoto ťažkého štádia," uviedol Hložník. "Je to patogén, ktorý sa vyskytuje prakticky celosvetovo. Čo je veľmi dôležité, neprenáša sa z človeka na človek," doplnil Štefan Laššán, prednosta Kliniky pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky SZU a UNB.

Kde sa nakazíte? V podstate sú rizikové zariadenia, ktoré tvoria aerosól, a dôležitá je teplota. "Tým zdrojom bývajú najčastejšie potrubné vedenia, kde neprúdi dostatočne voda, kde sa vytvára biofilm a kde je voda buď nedostatočne studená alebo je nedostatočne teplá," opísal Laššán.

Ideálna teplota pre baktériu je 25 až 42 stupňov, na čo treba myslieť, ak máte bojler a chcete ušetriť. Rizikom je aj voda z kohútika, ktorý sa dlhšie nepúšťal. "Dôležité je zabrániť stagnácii vody a odporúča sa zo spŕch aj kohútikov, ktoré dlhšie neboli používané, odpúšťať vodu raz týždenne a nechať ju niekoľko minút tiecť," informovala Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Ťažký priebeh dostal pomenovanie legionárska choroba po tom, čo kedysi epidémia prepukla v Amerike práve po stretnutí vojenských veteránov legionárov a pátralo sa po príčine ich ťažkých zápalov pľúc. Počet prípadov podľa štatistík na Slovensku rastie. Lekári v nemocniciach sa však s ochorením stretávajú stále skôr zriedkavo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy