Oblačno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
O osude expolicajta Romana Stahla rozhodol Najvyšší súd SR: Zostáva na slobode
Zdielať na

O osude expolicajta Romana Stahla rozhodol Najvyšší súd SR: Zostáva na slobode

BRATISLAVA / Obvinený expolicajt Roman Stahl zostáva stíhaný na slobode. V pondelok, 21. augusta, o tom právoplatne rozhodol senát Najvyššieho súdu SR. Obvinený je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a troch skutkov kvalifikovaných ako zločin prijímania úplatku. Na verejné zasadnutie dorazil aj s cestovnou taškou.

Prokurátor ÚŠP Michal Šúrek rešpektuje rozhodnutie súdu. Zdôraznil, tak ako aj sudkyňa, že rozhodnutie o tom, že nejde do väzby neznamená to, že je nevinný. "My ako orgány činné v trestnom konaní máme právo vidieť veci a dôkazy inak," podotkol s tým, že súd v pondelok rozhodoval o prípadnom väzobnom stíhaní Romana Stahla, nie o vine.

"Som spokojný, že sa senát Najvyššieho súdu stotožnil s našou argumentáciou o tom, že nie je potrebné, aby bol môj klient stíhaný väzobne," povedal obhajca obvineného Namir Alyasry s tým, že proti obvineniu už podali sťažnosť. 

Vyjadrenie Namira Alyasryho, obhajcu Romana Stahla, po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR:

Expolicajt ​Roman Stahl po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR na otázky novinárov nereagoval:

​Najvyšší súd svojím rozhodnutím zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti nevzatiu obvineného do väzby Špecializovaným trestným súdom. Prvostupňový súd síce 13. augusta konštatoval dôvodnosť trestného stíhania, ale nevidel dôvod navrhovanej kolúznej väzby, založenej na obave z ovplyvňovania svedkov. Dôvodnosť trestného stíhania skonštatoval v pondelok aj sťažnostný súd.

Romana Stahla zadržali v rámci akcie Ezechiel 7 v piatok, 11. augusta, v skorých ranných hodinách v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. Okrem neho je obvinený aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. 

​​Romanovi Stahlovi vniesli obvinenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny za skutky, ktoré figurujú aj v kauze Očistec. Korupčné skutky sa týkajú podplácania verejného činiteľa v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí vedených na NAKA týkajúcich sa spoločnosti Doprastav, Váhostav a Technopol. Malo ísť o úplatky v hodnote viac ako 110 tisíc eur.

Akcia Ezechiel 7 oživuje kauzy, ktoré Slovensko šokovali už pred rokmi. Týka sa úplatkov pre policajta, ktorý vyšetroval v tom čase ostro sledovaný prípad úpadku spoločností Doprastav či Váhostav. Mnohí remeselníci, živnostníci či firmy vtedy bojovali o svoje peniaze za prácu aj o holé prežitie.

Súvisiace články