Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Peter Petrov alias Tiger: TV JOJ hovorila s autorom kľúčovej nahrávky v kauze Ezechiel 7
Zdielať na

Peter Petrov alias Tiger: TV JOJ hovorila s autorom kľúčovej nahrávky v kauze Ezechiel 7

BRATISLAVA / Kauza Ezechiel 7 stále otriasa slovenskou politikou. Do hry vstúpila nahrávka a jej aktérmi sú Tibor Gašpar a Norbert Bödor. Hoci ešte v pondelok 14. augusta policajný prezident nechcel špecifikovať detaily tohto dôkazu, v utorok sa televízia JOJ spojila s autorom zvukovej nahrávky. So svedkom, prezývaným Tiger. Ten tvrdí, že záznam vyhotovil pre iný trestný čin a vec mal riadne vysvetliť aj polícii.

​"Daná nahrávka nebola vytvorená zákonným spôsobom, nakoľko bola vytvorená mnou a nebola vytvorená tým, že som agent alebo osobou s iným procesným postavením, ktoré umožňuje vytvoriť takúto nahrávku," uviedol svedok Peter Petrov alias Tiger. Doplnil, že nahrávku sám polícii odovzdal, vysvetlil ju a zároveň podal trestné oznámenie. Išlo však údajne o úplne inú záležitosť, než s akou je nahrávka spájaná aktuálne. A tam je podľa neho problém. "Neviem ani za akým účelom bola použitá v tejto trestnej veci, nakoľko v tejto trestnej veci pána doktora Stahla som bol vypočúvaný už v roku 2021 na inšpekcii," uviedol Petrov.

O nahrávke informoval Hamran na tlačovej konferencii

O nahrávke informoval v pondelok 14. augusta na tlačovej konferencii policajný prezident Štefan Hamran. "Máme tam zvukovú nahrávku, ktorá podľa môjho názoru vydesila aktérov politickej tlačovej konferencie, pretože sú na nej zachytené z môjho pohľadu zásadné informácie. Tá zvuková nahrávka je ako dôkaz zdokumentovaná v trestnom spise," uviedol Hamran. 

Všetko navyše nasvedčuje tomu, že nejde o zanedbateľný dôkaz a vyzerá to, že v jeho silu verí najmä sama polícia. "Obvinený Stahl sa zúčastnil stretnutia s osobami, ktoré na nahrávke nepomenováva, a ktoré oslovili jeho osobu z dôvodu, že už v minulosti sa s nimi dopúšťal trestnej činnosti. Obvinený Stahl následne na nahrávke uvádza pánovi P., že osoby, ktoré ho oslovili, majú na celú vec pripravený rozpočet so siedmimi nulami. To je 10 miliónov a viac," uviedol Hamran.

Tiger opakuje, že nahrávka s kauzou nesúvisí

Peter Petrov, ktorý je jedným z najdôležitejších svedkov NAKA voči skorumpovaným policajtom, ale opakuje, že nahrávka nemá s celou aktuálnou kauzou nič spoločné, aj keď vznikla počas jeho stretnutia s obvineným Stahlom. "To, čo sa tam rozprávame ako dvaja kamaráti, že je tam vyčlenený nejaký balík peňazí... Všetci vieme, že dnes zabezpečovať dôkazy, materiály – či si už objednáte detektívnu službu alebo kohokoľvek, tieto prostriedky potrebujete mať na to, aby ste vedeli získať tieto dôkazy a tieto materiály," priblížil Petrov.

Policajný prezident bol v tejto veci v utorok zdržanlivý. Či je spomínaná nahrávka legálna alebo nie si chcel najskôr overiť u vyšetrovateľa. Následne nás odkázal na svojich hovorcov. "Zvuková nahrávka, ktorá bola zadokumentovaná v spise, bola vyšetrovateľom získaná zákonným spôsobom. Na tlačovej konferencii nebola zverejnená zvuková nahrávka ani jej prepis, ale anonymizovaná analýza," uviedlo v stanovisku Prezídium Policajného zboru SR.

Hamran na pondelkovej tlačovej konferencii opakoval, že nie je isté, či sú okolnosti na nahrávke pravdivé. O tom, že bude potrebné nahrávku ďalej skúmať, píše podľa denníka Sme aj sudca Hrubala, ktorý rozhodoval o väzbe Stahla. "Ide naozaj o závažný dôkaz, ktorého okolnosti vzniku i v ňom obsiahnuté tvrdenia v budúcnosti bude nutné skúmať," uviedol sudca Ján Hrubala. "My netvrdíme, že to, čo pán Stahl na zvukovej nahrávke rozpráva, je pravda," uviedol Hamran. Peter Petrov však opakuje, že pre nahrávku zo stretnutia so Stahlom sa rozhodol z jediného dôvodu. "Ja som z obavy o svoju osobu dané stretnutie zdokumentoval," uviedol Petrov.

Čo bude s nahrávkou ďalej?

V otázke nahrávky, ktorá bola prezentovaná ako dôkaz, tak zostávajú v hre dve možnosti. "Podľa trestného poriadku je určitý postup, podľa ktorého treba postupovať, aby bolo takéto odpočúvanie alebo záznam telekomunikačnej prevádzky použitý ako dôkaz. Tam dokonca musí vystupovať súd, aby dal príkaz na takéto odpočúvanie alebo záznam. V prípade, ak niekto predloží nejakú nahrávku, tak je dôvodné mať pochybnosti o jej zákonnosti a sudca sa bude musieť s týmto vyrovnať," priblížil odborník na trestné právo Milan Ficek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy