Polojasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara prepustili. Vyjadril sa aj ÚŠP
Zdielať na

Bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara prepustili. Vyjadril sa aj ÚŠP

BRATISLAVA / Exšéfa Policajného zboru a deviatku na kandidátke Smeru Tibora Gašpara v noci zo soboty na nedeľu, 13. augusta, prepustili. V prípade Ezechiel 7 tak nebude väzobne stíhaný. Rozhodovanie o väzbe pre Romana Stahla bude podľa informácií TV JOJ v nedeľu.

Tibora Gašpara a Romana Stahla zadržala NAKA v piatok (11. 8.) v skorých ranných hodinách v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. Okrem nich je obvinený aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Video z nočného prepustenia bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara:

​Voči policajnému exprezidentovi spolu s Norbertom Bödörom vzniesli obvinenie z troch skutkov kvalifikovaných ako prečin podplácania. Tretiemu obvinenému Romanovi S. vniesli obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a troch skutkov kvalifikovaných ako zločin prijímania úplatku. Korupčné skutky sa týkajú podplácania verejného činiteľa v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí vedených na NAKA týkajúcich sa spoločnosti Doprastav, Váhostav a Technopol. Malo ísť o úplatky v hodnote viac ako 110-tisíc eur. Policajný prezident Štefan Hamran je však presvedčený, že dôkazov je dosť. "Vedia, čo robia a tie dôkazy majú také, že obstoja. My sa k tomu budeme vyjadrovať, ale nie emočne," komentoval Štefan Hamran prezident Policajného zboru Slovenskej republiky. V kauze zatiaľ nebol vypočutý podnikateľ Norbert Bödör, ktorý sa nachádza na dovolenke. O väzobnom stíhaní Romana Stahla Špecializovaný trestný súd rozhodovať v týchto chvílach. Policajný prezident sa chce k celej kauze vyjadriť až po tom, čo prebehne súd. 

Obhajcovia vyhlásili pomyselný hon na samotného vyšetrovateľa Tomáša Konečného. Tvrdia, že ho nevideli a že nekomunikuje. Polícia sa však bráni, že Para vyšetrovateľovi cez policajnú pevnú linku dopoludnia zatelefonoval. 

Vyjadrenie Úradu špeciálnej prokuratúry:

Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby obvineného Romana Stahla. Dôvodom je kolúzna väzba. "Vo svojom návrhu uviedol konkrétne konanie obvineného (zaznamenané na zvukovej nahrávke), ktoré zakladá obavu zo snahy ovplyvňovať trestné konanie a výpovede svedkov. Zároveň prokurátor ÚŠP svojím príkazom prepustil obvineného Tibora Gašpara zo zadržania, keďže nevzhliadol u tohto obvineného dôvody kolúznej väzby," uviedla v stanovisku Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry. V stanovisku sa ďalej hovorí, že neobjektívne a manipulatívne vyjadrenia tohto obvineného k trestným stíhaniam majú čisto politický charakter a nie sú spôsobilé založiť kolúzny dôvod väzby. Prokurátor ÚŠP zároveň konštatoval dôvodnosť vedeného trestného stíhania, ktoré nie je založené na jednej výpovedi spolupracujúcej osoby, ale aj na výpovediach ďalších svedkov, prepisoch komunikácie v aplikácii Threema a množstve listinných dôkazov. "Skutkovo sa daná vec týka podozrení z korupcie v kauzách Doprastav, Váhostav a Technopol, kedy mali vtedajší predstavitelia Policajného zboru SR manipulovať trestné stíhania v prospech podozrivých oligarchov, a to za úplatky presahujúce 90 000 eur. V tejto súvislosti je zároveň potrebné zdôrazniť, že je bežnou situáciou, ak sa prokurátor nestotožní s právnym názorom vyšetrovateľa na existenciu dôvodov väzby," dodala Zuzana Drobová. Je bežné, ak sa s návrhom prokurátora nestotožní sudca pre prípravne konanie, alebo ak príde k rôznym názorom medzi prvostupňovým a nadriadeným (sťažnostným) súdom. Tak to podľa stanoviska funguje v právnom štáte. "Čo naopak je v právnom štáte neprípustné, sú osobné agresívne útoky na vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ktorí nerozhodujú podľa predstáv podozrivých a obvinených osôb," ukončila Drobová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy