Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
O čo ide v kauze Ezechiel 7? Tieto kauzy traumatizovali Slovensko
Zdielať na

O čo ide v kauze Ezechiel 7? Tieto kauzy traumatizovali Slovensko

BRATISLAVA / Akcia Ezechiel 7 oživuje kauzy, ktoré Slovensko šokovali už pred rokmi. Týka sa úplatkov pre policajta, ktorý vyšetroval v tom čase ostro sledovaný prípad úpadku spoločností Doprastav či Váhostav. Mnohí remeselníci, živnostníci či firmy vtedy bojovali o svoje peniaze za prácu aj o holé prežitie.

Ťahanice s Váhostavom

Po finančných problémoch a reštrukturalizácii jednej z najväčších stavebných firiem u nás, ostali jej subdodávatelia bez peňazí. Bol medzi nimi aj Jozef Válek zo Žiliny"Robili sme kúrenie v ich priestoroch v Hornom Hričove a naše zariadenie sme si ani nemohli zdemontovať," uviedol Válek. Po ťahaniciach si napokon veritelia mohli vybrať, či dostanú 50 percent dlžnej hneď, alebo budú čakať roky na vyplatenie všetkých peňazí. "Zobrali sme radšej 50 percent hneď ako celú sumu v nedohľadne a závislú od výnosov Váhostavu," dodal.

​Prípad mal však aj trestnoprávnu rovinu

Polícia vyšetrovala, či zo strany Váhostavu nemohlo ísť o podvod alebo zavinený úpadok. Vypovedal aj oligarcha Juraj Široký, ktorý sa k Váhostavu dlho nepriznával. Polícia teraz tvrdí, že vtedajšieho vyšetrovateľa Romana Stahla dosadili Tibor Gašpar a Norbert Bödör. Cez Bernarda Slobodníka kontrolovali, ako postupuje, a v obálke dostal aj odmenu. "Treba dať aj chlapcom, ktorí na tom robia, aby to takto pokračovalo, aby to bolo bezproblémové, hlavne bez osôb Širokých," znel citát z policajného uznesenia.

Kauza sa napokon skončila podmienkou pre generálneho riaditeľa Jána Kata. Vyšetrovanie inej stavebnej firmy – Doprastav bolo zastavené. "My sa zaoberáme aj tým, či tieto kauzy boli vyšetrené v poriadku. Ak nie, bude sa musieť vo veci opäť konať a rozhodnúť," povedal riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko.

​Technopol a nekonečný znalecký posudok

Z káuz z akcie Ezechiel je živý len prípad, ktorý sa týka spoločnosti Technopol Services. Ide o prevzatie firmy ľuďmi okolo Mariana Kočnera, kde sa roky čaká na znalecký posudok. "Vyrába sa už rekordných 7 rokov. Jednoducho sa má určiť hodnota majetku Technopolu, ako aj ďalšie veci," vysvetľuje Zuzana Petková, riaditeľka nadácie Zastavme korupciu. Vyšetrovatelia si tu pomáhajú aj komunikáciou Mariana Kočnera a Norberta Bödöra z Threemy. Na konci sú zahraničné firmy, ktoré prišli o majetok, a so Slovenskom strácajú trpezlivosť. "Žalujú Slovensko o 42 miliónov eur kvôli nečinnosti orgánov činných v trestnom konaní. Ak uspejú, tieto peniaze zaplatíme my všetci," dodala Petková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy