Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ukrajincov čaká krutá zima: Zahriať ich pomôže aj Slovensko
Zdielať na

Ukrajincov čaká krutá zima: Zahriať ich pomôže aj Slovensko

TRENČÍN / Ukrajinu čaká ťažká zima. Boje neprestávajú a podľa odborníkov bude Rusko útočiť hlavne na energetickú infraštruktúru. Charitatívne organizácie z celého sveta tam preto posielajú najmä generátory. Tie dnes nakladali aj v Trenčíne.

Výsledkom spolupráce slovenských a ukrajinských charitatívnych organizácií sú generátory, ktoré poputujú na Ukrajinu. "Je to 16 generátorov do nemocníc vo východnej Ukrajine," vysvetlil Stanislav Bielik, riaditeľ Adra Slovensko.

Keďže ruské jednotky veľmi často bombardujú najmä energetickú infraštruktúru, Ukrajinci potrebujú generátory ako soľ. "Zima bude ešte ťažšia ako tá minulá," povedal veľvyslanec Ukrajiny Myroslav Kastran. Veľvyslanec Japonska Nakagawa Makoto priznal, že to bude nebezpečná operácia. "Verím, že všetko dobre dopadne," dodal. 

O tom, že to pracovníci charitatívnych organizácií nemajú na Ukrajine ľahké, svedčí aj minulotýždňový útok ruských dronov. Ten na nich spustili v momente, keď nakladali pomoc. Ani tento incident ich neodradil od snahy pomáhať. Na Ukrajinu cestujú pravidelne. "Z tohto skladu vyšlo viac ako 160 generátorov na Ukrajinu," uviedol Bielik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy