Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Tyranská hra detí s mačkou: Ochrancovia ukazujú na rodičov
Zdielať na

Tyranská hra detí s mačkou: Ochrancovia ukazujú na rodičov

HUMENNÉ / Mačka ako hračka. Žiaľ, nie je to zlý vtip, ale realita v okrajovej časti Humenného. Dobrovoľníčky zachránili viaceré mačiatka, s ktorými sa deti hrali ako s plyšovými hračkami. Keď ich zábavka prestala baviť, zvieratá skončili vyhodené a nechcené. Navyše v zlom zdravotnom stave.

Kruté zaobchádzanie zaznamenali dobrovoľníčky v jednej z okrajových častí mesta. Podľa ich informácií sa to deje opakovane a navyše zo strany malých detí. Keď ich zábava baviť prestane, mačičky sa stávajú nechcené. A problém je, ak sa v dôsledku zlého zaobchádzania pridružia zdravotné komplikácie. "Chytili ho za chvost, točili s ním a vyhadzovali," uviedla Katarína Kočanová z OZ Srdce pre všetkých. "Dochádza tam k týraniu zvierat. Ja sa tam deti snažím presvedčiť o tom, že keď sa chcú hrať, na to im treba plyšovú hračku a nie živé stvorenie. Viete, niektorí prežijú, niektorí neprežijú, ku niektorým sa ani nedostaneme," povedala. 

Veterinárna lekárka Lenka Lisa tvrdí, že mačiatko je choré, neprijíma potravu a podstupuje liečbu. "Je to vedomé ubližovanie. To nie sú dvojročné deti, ale také, ktoré rozumejú. Len zo strany rodičov nie je osveta. Je tam veľa takých mačičiek, ktoré nie sú nikoho, tak sa s nimi takto hrajú," vysvetľuje Kočanová. 

Praskajú vo švíkoch

Iba toto jedno občianske združenie sa stará o 70 mačiek. Viac prijať nevedia. Nemajú miesto. "Každý si myslí, že nájdem telefónne číslo, lebo vy musíte zobrať. My nemusíme zobrať, keď nemáme kde, nemám ako pomôcť. Ja mám doma osem a len jedna je moja," doplnila Monika Duláková z OZ Mačky Humenné.

Ochrany zvierat síce vykonávajú kastrácie, no nejde o úkony, ktoré by boli systémovo hradené napríklad zo strany štátu. Všetko je to financované iba z dobrovoľných príspevkov. Práve kastrácie by pomohli tomu, že by vyhodených zvierat nebolo toľko a neboli by nimi zahltené útulky a karanténne stanice. "Také množstvo sa už nedá. Každé jedno OZ praská vo švíkoch. Nie je miesto, priestor, aby bolo možné ošetriť a postarať sa o také množstvo zvierat," dodala veterinárna lekárka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy