Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prišiel extrémne horúci týždeň. Pripravte sa na tridsiatky
Zdielať na

Prišiel extrémne horúci týždeň. Pripravte sa na tridsiatky

BRATISLAVA / Po období s jesennými teplotami a dažďom máme späť horúce dni. Dobrá správa je to aj pre tých, ktorí majú v pláne dovolenku na Slovensku. Netreba si toho veľa baliť, lebo budú tropické dni a voda v jazerách bude príjemne teplá. A letné teploty sa podľa všetkého udržia v našej oblasti až do polovice septembra.

​Ešte pred týždňom sme tu mali októbrové počasie a zdalo sa, že leto je definitívne preč. No ako vidieť, nestalo sa tak a leto je opäť v plnej sile. Prelom júla a augusta bol miestami ozaj studený a hlavne výdatný zrážkami. Vysušená pôda ich privítala a deficit vlahy vyrovnala. Poblúdené leto sa z októbra začalo pozvoľna vracať už minulý týždeň a do augusta sa vrátilo na víkend. "Pozvoľna teplota stúpala až na nedeľňajších 25 až 31 stupňov Celzia," uviedol meteorológ Daniel Cibula.

Podľa predpovedí na najbližší týždeň sa máme pripraviť na ešte väčšiu páľavu. "Maximá dosiahnu na severe okolo 26 až 27 stupňov, na juhu do 33, možno v niektorých dňoch až do 34 stupňov Celzia," priblížil Cibula. Teploty by nemali poľaviť najmenej týždeň, pravdepodobne až 10 dní. Pri takýchto horúčavách môžu príjemne osviežiť aj občasné prehánky alebo ľahšie búrky. "Niekde môže spadnúť 20 až 30 mm zrážok, ale v niektorých lokalitách si to ani nevšimneme," uviedol Cibula.

No a čo bude potom, aký bude záver prázdnin a september? Patrilo by sa, aby tie takmer tri týždne studeného počasia nahradil. Nádej tu je. "Pokračujeme v móde teplých mesiacov. Už jún a júl boli v rámci sveta veľmi teplé a zrejme sa takto budú prejavovať aj ďalšie," priblížil Cibula. Dlhodobé odhady vývoja počasia naznačujú, že ešte aj v septembri by sme sa mohli slniť pri jazerách, keďže príjemné počasie má pokračovať.

A ako bude ďalej, výrazne ovplyvní jav El Niňo. "El Niňo pokračuje, čo znamená, že teplota vzduchu aj morí je vysoká," potvrdil Cibula. Týka sa to aj Stredozemného, ktoré koncom jesene môže privolať veľa zrážok a dostanú sa aj k nám. Ako vidieť podľa dlhodobej predpovede sucha, zrážok asi nebude veľa, keďže každým mesiacom bude vlhkosť ubúdať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy