Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Slováci pijú celkovo menej alkoholu. Zaostávame tak za Českom už viac ako o polovicu
Zdielať na

Slováci pijú celkovo menej alkoholu. Zaostávame tak za Českom už viac ako o polovicu

BRATISLAVA / Za posledných pár desaťročí sa Slováci v mnohých oblastiach výrazne zmenili. Podľa štatistík napríklad pijeme o jednu tretinu menej alkoholického piva ako pred 30-timi rokmi. Zaostávame tak za Českom už viac ako o polovicu. Celkovo však Slováci pijú len mierne menej alkoholu, ale to je celoeurópsky trend. Slováci pijú viac vína a takzvaného tvrdého alkoholu, ale aj nealkoholického piva. Zároveň však zvýšili nároky na kvalitu a celkovú kultúru pitia.

V porovnaní s minulosťou spred 30 rokov dnes priemerný Slovák vypije namiesto 3 pív už iba dve. Vyplýva to z údajom, ktoré zverejnil Štatistický úrad. Kým v roku 1994, keď bola spotreba na hlavu najvyššia, na hlavu obyvateľa pripadlo takmer 187 krígľov, alebo 94 litrov, tak v minulom roku to bolo už 118 krígľov alebo necelých 60 litrov. Na druhej strane naši susedia Česi pijú aj dnes dvakrát viac,129 litrov na obyvateľa a v európskom rebríčku vedú. Slováci sa umiestnili až na 14. mieste. Konkrétne reštaurácie či pivárne to však nejako výrazne nepociťujú. "Pokles ani nie, ale skôr zákazník sa orientuje od tých klasických pív vyhľadáva niečo tradičné, kvalitnejšie," priblížila Janka Miklošková, manažérka bratislavskej reštaurácie. 

Taktiež podľa štatistík, Slováci pijú celkovo menej alkoholu. Za posledné dve desaťročia zhruba o pätinu. Čo napovedá, že čiastočne prešli na nealkoholické nápoje. "Zvýšený dopyt na nealko, radler, miešané drinky," dodala Miklošková. "Všeobecný trend v Európe je pokles spotreby alkoholického piva, zároveň rastie spotreba nealkoholického piva," ozrejmil Vladimír Machalík, riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Slováci však časť piva nahradili aj iným alkoholom. "Vína sa začalo piť viac, je chutnejšie, viac ľudí prechádza na víno," poznamenal Miroslav Spišiak, odborník v oblasti kvality potravín. A rovnako aj na tvrdý alkohol najmä destiláty. Všeobecne si však Slováci viac potrpia na kvalite alkoholických nápojov. "Sú náročnejší ľudia," povedal Ján Marinčák, vedúci prevádzky. "Sme zaznamenali priorizovanie kvalitného piva. Ako prevádzka máme šťastie, že máme vlastné pivo," doplnila Miklošková.

Na poklese spotreby alkoholického piva sa výrazne podieľa aj zmena kultúry pitia. Slováci oveľa viac pijú pre samotný zážitok ako pre opojenie. "Tie trendy smerujú k tomu, že to pivo sa viac vychutnáva v malých objemoch a viac sa objavujú pivné štýly," dodal Machalík. "Si posedia pri kvalitnom pive, víne a jedle, ale nechodia sa ožierať," dodal Marinčák. "Tá kultúra pitia pokračuje hádam správnym smerom," doplnil na záver Spišiak.

Súvisiace články