Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tresty za marihuanu ostávajú vysoké. Poslanci pochovali novelu zákona
Zdielať na

Tresty za marihuanu ostávajú vysoké. Poslanci pochovali novelu zákona

BRATISLAVA / Za marihuanu na Slovensku naďalej môžete dostať aj 20-ročnú basu. Kým v Európe sa pravidlá uvoľňujú, poslanci definitívne pochovali novelu trestného zákona, ktorá sľubovala humánnejší prístup k páchateľom. Môže za to parlamentný chaos posledných týždňov a neschopnosť dohodnúť sa. A nie je vylúčené, že po starom sa bude súdiť ďalšie roky.

Takmer 3 roky práce na trestnom zákone, ktorý mal okrem iného znížiť tresty za marihuanu, ale aj za majetkovú kriminalitu, odplávali takpovediac dole Dunajom. Parlament o zákone napokon vôbec nehlasoval.

Pre niekoho málo ambiciózny, pre iných moderný a v duchu európskych trendov. Nový trestný zákon sľuboval kratšie pobyty vo väzení, ale aj častejšie využívanie alternatívnych trestov. Zmeny, ktoré ako ministerka začala Mária Kolíková, dokončil Viliam Karas a ešte pred mesiacom to vyzeralo nádejne. "My sme boli veľmi ďaleko, veď pri prvom čítaní ho podporilo 127 poslancov. Partikulárne záujmy sa uprednostnili pred záujmom krajiny, je to veľmi smutné a osobne ma to veľmi mrzí," avizoval Viliam Karas, exminister spravodlivosti.

"Je mi to, samozrejme, veľmi ľúto, na druhej strane treba povedať, že nebolo vôbec isté, že ten trestný zákon prejde v takej podobe, ako je vhodné," povedala Mária Kolíková, exministerka spravodlivosti a poslankyňa NR SR.

Pre ľudí, ako je Jozef Šípoš či Miloslav Weizer, tak naďalej platí, že za marihuanu môžu skončiť za mrežami na dlhé roky. "958 dní vo väzbe. Nikdy sudcovi ani prokurátorovi neodpustím, že som 2 roky nevidel svoju dcéru," uviedol obžalovaný Miroslav Weizer. 

"Novela mala ambíciu pri niektorých trestoch znížiť trest o 15 rokov, čiže je to politický odkaz, že nechcú riešiť drogovú problematiku, ale ani násilné trestné činy," priblížil advokát Igor Ribár. Právnik dodal, že viacerí sudcovia čakali práve na zmeny v trestnom zákone:

"Nepojednávali. Dávalo to logiku, že sa nabehne aj na nové sadzby. Takýmto spôsobom sa zahodili roky práce," povedal právnik. A podľa advokátov sa zahodila aj šanca viac pomáhať obetiam:

"My sme veľmi sklamaní a naozaj to vnímame ako premárnenú šancu priblížiť sa k európskemu zákonodarstvu, trestné sadzby sú najvyššie v EÚ," uviedol Ondrej Laciak, podpredseda Slovenskej advokátskej komory.

Zákon je pripravený, mohla by ho po voľbách predložiť nová vláda. "Dotkla by sa táto reforma stoviek až tisícok ľudí, rodín, detí, ktorí mohli mať doma svojich rodičov, mohli byť trestaní inak," dodal Viliam Karas. Kolíková povedala: "Celé nastavenie osobitne k marihuane by mohlo byť iné, mohli by sme to mať tam, kde to má Česká republika. 10 gramov hranica, kde začína trestná zodpovednosť."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy