Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Módne fotenie v osade? Za projektom stojí exprezident Kiska
Zdielať na

Módne fotenie v osade? Za projektom stojí exprezident Kiska

VEĽKÁ LOMNICA / Fotenie módnych kreácií nemusí byť len na notoricky známych a výstavných miestach. Na jedno také sa štáb TV JOJ s kamerou bol pozrieť v podtatranskej rómskej osade. Je súčasťou projektu, ktorý vymyslel a zrealizoval slovenský exprezident Andrej Kiska.

​V osade vo Veľkej Lomnici sa v týchto dňoch dejú nevídané veci. Exteriéri a interiéri sa zmenili na ateliéry, v ktorých sa fotia modely známych slovenských návrhárov. Bývalý slovenský prezident vymyslel taký projekt, aby šancu zamestnať sa dostali aj Rómovia, ktorí pracovať chcú, ale nie je im to umožnené. "Aby ľudia videli, že Rómovia dokážu nielen stavať domy alebo manuálnu prácu, ale že vedia napríklad aj šiť takéto nádherné výrobky," uviedol zakladateľ projektu Andrej Kiska. Šaty, ktoré sa fotili v osade, vymysleli slovenskí návrhári a následne ušili aj rómske krajčírky v dielni. Podmienkou bolo, aby vytvorili také modely, na ktorých je minimálne jeden rómsky symbol.

"Kvety a farebnosť, to je to, čo nás vystihuje," povedala dizajnérka Monika Vontszemuová. Dizajnéri prostredie nemenili, chceli ho ponechať tak, ako to v osade bežne funguje. Štáb si spoluprácu s miestnymi pochvaľoval a netradičné prostredie nevnímal nijako výnimočne. "Myslíme si, že sme na správnom mieste," vyjadril sa režisér Daniel Laurinc. Jeden z modelov mala oblečený aj Vanesa, finalistka Miss Slovensko. Priznala, že pre ňu toto prostredie nie je vôbec cudzie.

"Ja som v podobnom prostredí vyrastala pri Trnave," priznala modelka Vanessa Gáborová. Miestni boli nadšení a veľmi hrdí na to, že si fotograf i režisér vybrali na fotenie práve ich domy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy