Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ako by sa Slovensko mohlo zapojiť do procesu obnovy Ukrajiny?
Zdielať na

Ako by sa Slovensko mohlo zapojiť do procesu obnovy Ukrajiny?

BRATISLAVA / Plán obnovy krajiny, ktorú ničí vojna, predstavila ukrajinská vláda už pred rokom. Napriek pokračujúcej ruskej agresii chce s budovaním zničenej infraštruktúry začať ihneď. O tom, ako by sa do tohto procesu mohlo zapojiť Slovensko, sa diskutovalo v Bratislave na fóre Hospodárskych Novín.

Cesta je, financie takisto a je aj vôľa pomáhať Ukrajine. Pomohol vznik Medzinárodnej donorskej platformy. Pokiaľ ide o Slovensko, riešia sa ešte viaceré detaily. "Aby sme nejakým spôsobom vedeli povzbudiť naše podniky, zagarantovať im určité poistenie a zmenšenie rizika," vysvetlila Ingrid Brocková, štátna tajomníčka MZVaEZ SR. Aby sa do pomoci pri obnove vojnou zničenej krajiny, vedeli pustiť už dnes"K dnešnému dňu je zamínovaných 30 percent Ukrajiny, to je územie veľké ako Rakúsko. A bez toho, aby sme toto územie vyčistili, ťažko môžeme hovoriť o obnove. Aj preto som vďačný, že tu sme už so Slovenskom nadviazali spoluprácu," priblížil veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku, Myroslav Kastran.

Tá sa črtá aj v ďalších oblastiach, či už hovoríme o agrorezorte, obnove elektrických vedení, alebo napríklad aj pri vybudovaní vodovodných sústav ale aj ekológii. "Na Ukrajine je aktuálne veľmi veľa hektárov kontaminovanej pôdy a má niektoré spoločnosti, ktoré sú úspešné práve s modernými riešeniami dekontaminácie pôdy," vysvetlil  Andrej Koleda, zástupca riaditeľa Odboru zahraničného obchodu SARIO. Z iniciatívy ukrajinského prezidenta Zelenského bolo spísaných 12 najviac poškodených či vojnou zničených oblastí. Ich obnovu by mali riadiť špeciálne zriadené kancelárie medzinárodnej spolupráce. "Bude to príležitosť na tímovú spoluprácu ukrajinských a zahraničných partnerov, pričom tí budú dostávať aktuálne informácie najmä o kritickej infraštruktúre," vysvetlil Artem Rybchenko, splnomocnenec Ministerstva zahraničných vecí Ukrajiny pre obnovu. Otázkou je, či slovenské firmy pri plánoch na obnovu Ukrajiny ale nezmeškali vlak. "Áno, zaváhali trošku, ale začína byť ten záujem veľký, lebo v tom vidia potenciál," priblížil Pavel Zajac, predstaviteľ Ukrajinskej obchodnej a priemyselnej komory na Slovensku. 


Pôjde o nemalé investície

"Ak hovoríme, čo Ukrajina potrebuje hneď teraz, aby jej ľudia dokázali prežiť a obnovila sa aspoň časť základnej infraštruktúry, tak hovoríme o 14-tich miliardách dolárov. Ak hovoríme o tom, že by agresia po viac ako roku hneď teraz skončila, tak na obnovu spôsobených škôd potrebuje viac ako 411 miliárd," vysvetlil Kastran. Žiaľ, ani táto suma vyčíslená Svetovou bankou a Organizáciou spojených národov nie je konečná. Vzrástla po zničení Kachovskej priehrady a narastá každým ďalším ňom vojny. "Práve preto potrebujeme ukončiť vojnu. Tu chcem poprosiť o pomoc. Mnohí sú totiž ochotní pomáhať len civilistom, nie armáde a to nie je správne. Pretože čím viac podporíme vojakov, tým skôr skončí ničenie Ukrajiny," dodal na záver Sergiy Tsivkach z UKRAINEINVEST.



Súvisiace články