Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Českí občania môžu vycestovať spokojnejší. Kedy to čaká aj nás?
Zdielať na

Českí občania môžu vycestovať spokojnejší. Kedy to čaká aj nás?

BRATISLAVA / PRAHA / Česká republika spustila niečo, čo môže byť veľkou inšpiráciou aj pre nás. Ak českí občania pri dovolenke či služobnej ceste do Chorvátska alebo Poľska náhle potrebujú lieky na predpis, môžu si ich vybrať už aj tam na elektronický predpis zaslaný z ich domova. Zoznam krajín budú rozširovať. Pre nás zatiaľ stále platí, že sa to dá len vtedy, ak máte so sebou na dovolenke papierový predpis.

​Elektronický recept by umožnil ľuďom, ktorí vycestovali a zabudli si svoje lieky na predpis alebo ich náhle potrebujú, vybrať si ich aj v zahraničí. 
"Môžete si tie lieky doma zabudnúť alebo sa v krajine musíte zdržať dlhšie, než ste plánovali, a tie lieky vám dôjdu, môžete zavolať lekárovi, ktorý vám pošle identifikátor e-receptu z Českej republiky," informovala Irena Storová, riaditeľka SÚKL z Českej republiky. 

Česi to už môžu využívať v dvoch krajinách, my zatiaľ ani v jednej. Funguje to recipročne. Rovnako si Chorváti a Poliaci môžu vybrať e-recept v Česku. Celý proces, ktorý to umožnil, trval našim susedom štyri roky.

"Jednotlivé krajiny sa do toho mohli zapájať v rôznych fázach, my sme boli v prvej polovici zapojených krajín," dodala Irena Storová. "Ku elektronizácii služieb pristupuje každý štát individuálne. Mnohí nám napríklad závidia centralizáciu a že všetko máme v Národnom zdravotníckom informačnom systéme – jednom. Prepojiť jeden systém so zahraničím je jednoduchšie ako prv sceliť desať domácich základní a až potom ich prepájať so zahraničím," vyjadrila sa Veronika Daničová, hovorkyňa NCZI. 

Na stránke si nájdu českí občania zoznam viac než 1 300 lekární v Chorvátsku, kde si lieky vedia vybrať. Zaplatia za ne a doma požiadajú svoju poisťovňu o preplatenie.

"Občan musí ukázať identifikátor e-receptu, k tomu ešte jeden identifikačný doklad, ako je napríklad cestovný pas," opísala fungovanie riaditeľka SÚKL. 
V zozname ďalších krajín, kde si Česi v budúcnosti budú môcť vybrať takto lieky, je aj Estónsko, Fínsko a Portugalsko, no Slovensko tam zatiaľ chýba. "Slovenskí občania majú možnosť vybrať si liek alebo zdravotnícku pomôcku v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti poistencom EÚ v ktoromkoľvek členskom štáte a v ktoromkoľvek meste členského štátu na základe papierového lekárskeho predpisu," povedala Tatiana Kmecová z Komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR. 

Podľa nášho ministerstva zdravotníctva má aj NCZI v pláne zaviesť takúto možnosť pre Slovákov v zahraničí.
"V roku 2025 si budú môcť občania SR vybrať e-recept, či už na lieky, zdravotnícke pomôcky či diabetické potraviny v zahraničí, zároveň aj zahraniční obyvatelia u nás," dodala hovorkyňa NCZI.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy