Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Minister dopravy navštívil dve dôležité stavby. Ako to s nimi vyzerá?
Zdielať na

Minister dopravy navštívil dve dôležité stavby. Ako to s nimi vyzerá?

ŽILINA / Minister dopravy Pavol Lančarič v stredu, 21. júna, absolvoval pracovný výjazd do Žilinského kraja. Navštívil pritom dve dôležité stavby - rozostavaný diaľničný úsek Lietavská Lúčka – Dubná Skala a úsek Ivachnová - Hubová.

​Nový minister dopravy vraví, že treba mať realistický pohľad na termín ukončenia tejto stavby. "Pravdepodobne sa to ešte do roku 2024 nedokončí, ale sa to presiahne až do 2025," oznámil minister dopravy Pavol Lančarič. Šéf rezortu pripomenul, že toto oddialenie termínu súvisí s problematickou minulosťou stavby diaľničného úseku Lietavská Lúčka - Dubná Skala, do ktorého patrí aj tunel Višňové. "Toľko chýb, omylov a nepresností, ktoré sa tu urobili, sa už nikdy nesmie opakovať," upozornil Lančarič.

Nový zhotoviteľ ešte stále musí naprávať chyby po svojom predchodcovi. "Je tu veľa úskalí, ktoré nás ako kostlivci prefackávali," priznal hlavný inžinier stavby Zoltán Bodnár. Na stavenisku v súčasnosti pracuje 250 ľudí. "Mosty sú skoro dokončené, v tuneli nás čaká oprava drenáže," pokračoval Bodnár. "Musíme dotiahnuť projekt technológie do tunela, s tým že do dvoch – troch týždňov by sme mali mať ukončenú súťaž NDS," uviedol generálny riaditeľ NDS  Vladimír Jacko.

Dokončiť diaľničný ťah Ivachnová - Hubová je veľmi náročné, najmä pre zosuvné územie. "Jedna vrstva asfaltu je dokončená, v tejto časti je to zložitejšie, je potrebné dokončiť mostnú konštrukciu. V tomto roku chceme zrealizovať ľavý most a v ďalšom pravý," povedal riaditeľ stavby Ondřej Tomek. "Keď je človek dolu v Ružomberku, nevidí ani jedno percento, čo je urobené a myslím, že je urobené veľa," vyhlásil Lančarič.

"Partner, s ktorým pracujeme na tejto stavbe, je korektný a zatiaľ sme sa na všetkom dohodli," potvrdil Jacko. Úsek Višňové aj úsek Ivachnová - Hubová chcú otvoriť naraz. "Keď zoženieme takú dlhú pásku, radi by sme to otvorili spolu," zažartoval Jacko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy