Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
NAKA zadržala Jozefa Kissa a Zuzanu Nouzovskú. Ide o vysokopostavených ľudí
Zdielať na

NAKA zadržala Jozefa Kissa a Zuzanu Nouzovskú. Ide o vysokopostavených ľudí

BRATISLAVA / Sľuboval očistenie od korupcie, no napokon skončil s putami na rukách. Reč je o generálnom riaditeľovi Poľnohospodárskej agentúry Jánovi Kissovi, ktorý bude mať čo vysvetľovať. V jeho práci ho zadržali elitní policajti Národnej kriminálnej agentúry. S putami na rukách skončila aj vysokopostavená úradníčka agrorezortu. Dôvodom má byť zneužívanie eurofondov. Podozriví sú dokonca aj ďalší úradníci.

Machinácie pri verejnom obstarávaní, subvenčné podvody, porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku ,ako aj vydieranie. Práve kvôli podozreniam zo spomínaných zločinov vo štvrtok ráno urobili elitní policajti razie na ministerstve pôdohospodárstva, ako aj v priestoroch Pôdohospodárskej platobnej agentúry. "Podozrenia súvisia so zneužívaním finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR. 

Policajti hľadali rôzne dokumenty a listinné dôkazy. Vyšetrovateľ napokon rozhodol o zadržaní šéfa PPA-čky Jozef Kissa či generálnej tajomníčky služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Zuzany Nouzovskej. S putami na rukách skončil aj riaditeľ odboru PPA na agrorezorte Vincent Danko, ďalej poradca bývalého ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana Martin Ondráš a dokonca aj bývalý kandidát za hnutie OĽaNO Peter Majtán. K zadržaniu spomínaných ľudí došlo aj vďaka svedectvu tejto ženy. Ide o Zuzanu Šubovú, ktorá v minulosti pracovala na PPA-čke. Konkrétne na sekcii prevencii proti korupcii. "Zásah NAKY bol spustený na základe závažnej trestnej činnosti, ktorú vykonávali najvyšší funkcionári ministerstva pôdohospodárstva a pôdohospodárskej platobnej agentúry," povedala Zuzana Šubová.

Podľa medializovaných informácií sa má akcia týkať Národného potravinového katalógu, ktorý vznikol na ministerstve pôdohospodárstva počas pôsobenia Gabriely Matečnej. Stál viac ako dva milióny eur, ale neosvedčil sa a skončil fiaskom. Závodné či školské jedálne mali vďaka spomínané katalógu nakupovať kvalitné slovenské potraviny.

Portál Startitup.sk informoval aj o zadržaní generálnej tajomníčky služobného úradu MPRV SR Zuzany Nouzovskej.

Vladimíra Pôbišová, hovorkyňa PPA, sa vyjadrila, že: "Poskytujeme plnú súčinnosť a poskytujeme aj vyjadrenia, ktoré od nás požadujú." ​Podľa hovorkyne PPA nie je Jozef Kiss ani obvinený, ani zadržaný. "Môžem potvrdiť, že generálny riaditeľ je súčinný pre OČTK a poskytuje vyjadrenia a vysvetlenia. Nie je v pozícii obvineného ani zadržaného." Vladimíra Pôbišová tvrdí, že pracovníci NAKA "preverujú dokumentáciu, pýtajú si nejaké vysvetlenia a tie im poskytujeme". 

Vyjadrenie hovorkyne si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy