Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úhyn labutí z makových polí klesá. Dôvod ich usadenia bol nakoniec iný
Zdielať na

Úhyn labutí z makových polí klesá. Dôvod ich usadenia bol nakoniec iný

PATINCE / Posledný monitoring pracovníkov Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) na makovom poli medzi obcami Patince a Iža v okrese Komárno potvrdil, že sa počet labutí na poli výrazne znížil. Labute aktuálne už šľachtený mak konzumujú len minimálne.

Zdravé labute z lokality odleteli a zostávajúce sa presunuli na neďaleký mak divý, ktorý im už nespôsobuje také zdravotné ťažkosti. Komerčne pestovaný mak je dostatočne vysoký a hustý a nemalo by mu hroziť ďalšie spásanie. "Zamestnanci ŠOP SR a Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Dunajské luhy ŠOP SR chodia v pravidelných intervaloch labute monitorovať a uhynuté jedince zbierať," informuje ŠOP SR. Dehydrované labute boli odvážané do Záchranného zariadenia pre zranené živočíchy v Marcelovej. V týchto dňoch zdravé labute odlietajú a v okolí lokality sa aktuálne nachádza už len 40 labutí z pôvodného zaznamenaného počtu 80 jedincov z minulého týždňa.

Hlavným dôvodom, prečo sa labute usadili v blízkosti makových polí nebol samotný mak, ale malé jazierka. Tie vznikli na jar v dôsledku vysokej hladiny podzemnej vody, ktorá presakovala na povrch. Šľachtený mak je aktuálne vysoký už takmer 1,60 m a labute sa v ňom nevedia pohybovať. Preto sa labute presunuli na porast maku divého v blízkom okolí, ktorý im nespôsobuje také zdravotné komplikácie. Počet uhynutých labutí preto výrazne klesol.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy