Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hynú a správajú sa ako nadrogované: Labute ničia makové pole
Zdielať na

Hynú a správajú sa ako nadrogované: Labute ničia makové pole

PATINCE (OKR. KOMÁRNO) / Makové pole v Patinciach ničia labute. Spásli už päť hektárov, aj keď im to evidentne škodí. Hynú a správajú sa ako nadrogované. Čo nespasú, pošliapu, pretože väčšina už nedokáže lietať. Ekologický poľnohospodár by pritom ocenil, ak by chráneným operencom zachutil vlčí mak, ktorý je na poli burinou. Ani ministerstvo, ani štátna ochrana prírody mu zatiaľ s týmto problémom nepomohli.

Mak siaty už o takomto čase mal siahať vyše kolien, no zachutil tunajším labutiam. "To sme nezažili doteraz nikdy, že by nám labute pospásali aj kúsok maku," uviedol pestovateľ Bálint Pém. Prvé labute na makovom poli zaparkovali vo februári. Po výdatných zrážkach na ňom zostalo jazierko. Kŕdeľ sa postupne rozrástol na približne dve stovky chránených operencov. "Týždeň na to som objavil, že ony chodia na ten mak, čo som si myslel, že nie je možné, lebo samotná rastlina maku je toxická, obsahuje rôzne alkaloidy," dodal pestovateľ.

Oslovil preto ochranárov

To, že mu labute v priebehu troch mesiacov zdevastujú rastliny na piatich hektároch, v tom čase netušil. "Tvrdili nám, že nemáme ich plašiť odtiaľ, lebo aj tak si nájdu svoje miesto niekde na vode," vysvetlil Bálint. V marci na makovom poli ku kŕdľu pasúcich sa labutí pribudli desiatky uhynutých. Podozrenie na vtáčiu chrípku sa nepotvrdilo. "Padlo podozrenie na otravu, ale to sme vylúčili, lebo pestovateľ má biovýrobu, žiadnu chémiu," vysvetlil riaditeľ Regionálnej veterinárnej správy Komárno Oskar Slivka. Drahé testy na zistenie príčiny úhynu nemal kto zaplatiť. A labute hynú aj naďalej. Navyše ich správanie pripomína štamgastov idúcich z viechy. "Odleteli len pár metrov ďalej, zosadli, aj ten pohyb bol taký, ako keby opité labute, nadrogované," uviedol Slivka. "Chudery tu sedia, ležia často tak veľmi čudne, momentálne hľadáme riešenie," dodal Bálint.

Existujú totiž chránené zvieratá, za ktoré štát zodpovedá, a aj také, za ktoré nie. Z ministerstva životného prostredia dostali odpoveď, že labuť je síce chránená, ale nie je na vhodnom zozname. "Mám všetky škody vydokumentovať, zaslať emailom a prakticky mi to pomôžu zaradiť novelou do zákona a už budúci rok budem môcť žiadať takúto škodu," vysvetlil Bálint. Teraz mu ju neuhradí ani štát, ani poisťovňa, aj keď si úrodu poistil. Na 70 ha pestujú odrodu s najnižším obsahom opiátov. Ale v rastline, nie v samotných zrnkách maku, nejaký predsa len je. "Možnože aj samotné makovice im budú chutiť, alebo naozaj opustia toto miesto a pochopia, že to nie je pre nich ideálna pastva," dodal Bálint.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy