Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
456. deň na Ukrajine: Viac než 100 vojakov sa vracia zo zajatia domov
Zdielať na

456. deň na Ukrajine: Viac než 100 vojakov sa vracia zo zajatia domov

KYJEV / Kyjev čelil aj počas uplynulej noci masívnemu náletu ruských dronov. Ukrajinci hlásia, že všetkých 36 strojov protivzdušná obrana zostrelila. Na Charkov zase leteli ruské rakety systému S-300. Na sociálnych sieťach sa dnes objavili zábery, zachytávajúce údajne zásah ruskej lode Ivan Churs ukrajinským bezpilotným plavidlom. Ruské ministerstvo obrany pritom v stredu tvrdilo, že jeho sily všetky plavidlá zlikvidovali. Šéf ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny Prigožin dnes oznámil, že jeho sily sa začali sťahovať z ukrajinského mesta Bachmut. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta informoval o prepustení 106 ukrajinských vojakov a dôstojníkov, zajatých ruskými silami v Bachmute.

​Na Ukrajine zostrelili drony: Na Kryme údajne šesť dronov, v Kyjeve až tridsaťšesť

Šesť dronov bolo v noci na štvrtok zostrelených nad anektovaným ukrajinským Krymským polostrovom, uviedli tamojšie úrady. Ruskom dosadený krymský gubernátor Sergej Axionov uviedol, že k obetiam na životoch pri najnovších útokoch dronov nedošlo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil vo štvrtok Rusko z terorizovania Ukrajincov po tom, čo ukrajinská armáda oznámila, že zostrelila až 36 útočných dronov iránskej výroby, ktorými Moskva v noci zaútočila na ukrajinské územie vrátane metropoly Kyjev. "Nepriateľ pokračoval v terorizovaní Ukrajiny odpálením 36 šáhidov. Žiaden z nich nezasiahol svoj ciel," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. Vedenie ukrajinskej armády predtým uviedlo, že kyjevská protivzdušná obrana počas trojhodinového útoku, ku ktorému došlo v noci na štvrtok (25. 5.), zlikvidovala všetky útočiace drony. Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na platforme Telegram potvrdil, že Rusko "opätovne zaútočilo na Kyjev zo vzduchu" a útok bol "masívny". Od začiatku tohto mesiaca išlo už o dvanásty útok dronmi na ukrajinské hlavné mesto. Sirény leteckého poplachu zneli aj v mestách Charkov a Černivci.

Vagnerovci údajne začali sťahovať svoje jednotky z Bachmutu

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina začala vo štvrtok so sťahovaním svojich vojakov z pozícií vo východoukrajinskom meste Bachmut. Vyhlásil to šéf šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v najnovšej videonahrávke, ktorú zverejnil na sociálnych sieťach. Šéf vagnerovcov opakovane hrozil stiahnutím svojich vojakov z danej oblasti ešte pred jej dobytím. Dôvodom mal byť jeho spor s ruskou armádou a vojenským vedením pre údajne nedostatočné zásobovanie vagnerovcov muníciou. Dobytie Bachmutu po mesiacoch krutých bojov oznámil Prigožin v sobotu 20. mája. Zároveň avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať. Ukrajina tvrdenia Prigožina o úplnom dobytí Bachmutu odmietla ako nepravdivé. O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva uviedla, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup do priemyselného regiónu Donbas. Mesto, ktoré malo pred vojnou zhruba 70 000 obyvateľov, zostalo po bojoch úplne zdevastované.

Podoľak tvrdí, že ukrajinská protiofenzíva už niekoľko dní prebieha

S napätím očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským jednotkám sa podľa ukrajinského prezidentského poradcu Mychajla Podoľaka už začala. "Protiofenzíva prebieha už niekoľko dní," vyhlásil Podoľak. "Je to intenzívna vojna pozdĺž 1 500-kilometrovej hranice. Naše akcie sa už začali," doplnil poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinskí činitelia však ohľadne začiatku ukrajinskej protiofenzívy opakovane zverejňujú protichodné vyhlásenia. Podoľak zároveň poprel, že by sa Kyjev podieľal na tohtotýždňových útokoch ruských diverzantov v ruskej Belgorodskej oblasti. V tejto súvislosti však podotkol, že šéf Kremľa Vladimir Putin a ruské sily nie sú schopné chrániť ani územie samotného Ruska. "To, čo sa v pohraničnej oblasti stalo, je pre Putina šok a povedie k jeho koncu," poznamenal ukrajinský prezidentský poradca. Ako dodal, Ukrajina nemá v úmysle zaútočiť na teritórium Ruska. "Používame zbrane, ktoré ste nám vy (západné krajiny) dali, na ničenie ruských pozícií v (ukrajinských) oblastiach obsadených Moskvou – vrátane Donbasu a Krymu," povedal Podoľak.

Ukrajina pri výmene s Ruskom zaistila prepustenie 106 "hrdinských" vojakov

Ukrajina dosiahla vo štvrtok prepustenie 106 zajatých ukrajinských vojakov v rámci výmeny zajatcov s Ruskom, informoval vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Andrij Jermak. Ukrajinskí vojaci vrátane ôsmich dôstojníkov sa dostali do zajatia počas bojov o východoukrajinské mesto Bachmut, o ktorom Rusko tvrdí, že ho dobylo. Ukrajinské ozbrojené sily však vravia, že v meste stále ovládajú malé územie. "Každý z nich je hrdinom nášho štátu. Mnohí z nich, ktorých privádzame zo zajatia, boli pokladaní za nezvestných. Príbuzní týchto ľudí si prešli ťažkým obdobím," povedal Jermak. O vojakoch, ktorých získalo Rusko pri výmene zajatcov od Ukrajiny, zatiaľ nie sú žiadne informácie. Ukrajinská vojenská tajná služba uviedla, že pri výmenách zajatcov sa dostalo na slobodu 2 430 Ukrajincov vrátane 139 civilistov.

USA dúfajú, že sa čoskoro začne výcvik Ukrajincov na obsluhu stíhačiek F-16

Spojené štáty dúfajú, že výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby začne v nasledujúcich týždňoch. Vojenskí predstavitelia krajín, ktoré podporujú Ukrajinu, majú na virtuálnej schôdze rokovať aj o tom, ktoré krajiny poskytnú Ukrajine stíhačky F-16, alebo ako a kde bude prebiehať výcvik jej pilotov. Ukrajinskí predstavitelia majú na videokonferencii informovať o priebehu bojov vrátane prípravy očakávanej protiofenzívy. Spojenci budú diskutovať aj o spôsoboch ďalšej vojenskej podpory pre Ukrajinu. "Budeme musieť ísť hlbšie a budeme musieť pokračovať v hľadaní kreatívnych spôsobov, ako posilniť naše priemyselné kapacity... V stávke je veľa, no naša vôľa je silná" povedal Austin. Súhlas pre výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 dal minulý týždeň americký prezident Joe Biden. Tým sa položil základ pre ich prípadné poskytnutie Ukrajine. "Dúfame, že tento výcvik sa začne v nasledujúcich týždňoch," povedal Austin. Tento krok podľa jeho slov "z dlhodobého hľadiska ešte viac posilní a zlepší spôsobilosti ukrajinských vzdušných síl". "Toto nové spoločné úsilie vysiela silné posolstvo o našej jednote a našom dlhodobom záväzku k ukrajinskej sebaobrane," dodal. Ukrajina žiada o moderné západné stíhačky už niekoľko mesiacov, Spojené štáty to však dlho odmietali pre obavy z eskalácie napätia s Ruskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy