Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
455. deň na Ukrajine: Prigožin opäť kritizuje politiku Kremľa a varuje pred novou revolúciou
Zdielať na

455. deň na Ukrajine: Prigožin opäť kritizuje politiku Kremľa a varuje pred novou revolúciou

UKRAJINA / Na vopred neohlásenú návštevu dorazil 24. mája do Kyjeva britský mnister obrany Wallace. So svojim ukrajinským náprotivkom Reznikovom hovoril aj o perspektíve vstupu Ukrajiny do NATO, či o výcviku ukrajinských vojakov. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Budanov vyhlásil, že Ukrajina už má minimálne potrebné množstvo zbraní a munície na plánovanú protiofenzívu. Začne sa vraj čoskoro. Vpád do ruského pohraničia, ku ktorému došlo v uplynulých dňoch je podľa odborníkov súčasťou jej prípravy. Obyvateľov Krymu vystrašil pohľad na dym, stúpajúci z Krymského mosta. Premávku po ňom na pár hodín prerušili. Podľa úradov šlo iba o cvičenie. Rusi zároveň informovali, že odrazili ukrajinský útok bezpilotnými plavidlami na loď Ivan Churs neďaleko Bosporského prielivu. Šéf Wagnerovcov Prigožin priznal, že v bojoch o Bachmut prišiel o 20-tisíc vojakov. Zároveň vyzdvihol morálku, schopnosti a výbavu ukrajinskej armády. Opätovne naopak tvrdo skritizoval politiku Kremľa a popredných predstaviteľov Ruska.

Vagnerovci v bitke o Bachmut stratili vyše 20 000 bojovníkov

Uviedol to šéf tejto žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin. Portál britského denníka The Guardian sa v utorok v správe odvolal na tlačovú agentúru Reuters. Prigožin povedal, že v Bachmute zahynulo približne 20 percent z 50 000 ruských väzňov naverbovaných počas 15-mesačnej vojny, ktorú rozpútalo Rusko na Ukrajine. Údaj je v ostrom protiklade s tvrdením Moskvy, že vo vojne prišla iba o vyše 6 000 vojakov. Tento údaj je tiež vyšší ako oficiálny odhad sovietskych strát vo vojne v Afganistane, kde v rokoch 1979 až 1989 zomrelo 15 000 vojakov. Oficiálny údaj o svojich stratách od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 neoznámila ani Ukrajina.

V pohraničnej Belgorodskej oblasti v noci útočili drony 

"Ruská Belgorodská oblasť hraničiaca s Ukrajinou sa v noci na stredu, 24. mája, stala terčom početných útokov dronmi," uviedol v stredu jej gubernátor Viačeslav Gladkov. "Noc nebola úplne pokojná. Došlo k veľkému počtu útokov dronmi. Väčšinu z nich eliminoval systém protivzdušnej obrany," uviedol Gladkov v príspevku na sociálnych sieťach s tým, že počas útokov nedošlo k civilným obetiam. V Belgorodskej oblasti od pondelka prebiehali boje po tom, čo tam z územia Ukrajiny prenikli ozbrojenci. 

Šojgu: Rusko mimoriadne tvrdo zasiahne voči akýmkoľvek útokom na svoje územie

"Moskva bude "mimoriadne tvrdo" reagovať na útoky na ruské územie," upozornilo v stredu, 24. mája, ruské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá pripomenula, že ruské delostrelectvo a stíhačky museli začiatkom týždňa zasahovať proti ozbrojenej skupine, ktorá do pohraničnej Belgorodskej oblasti prenikla z Ukrajiny. "Budeme pokračovať v promptných a mimoriadne tvrdých reakciách na takéto akcie ukrajinských militantov," uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu vojenským predstaviteľom krajiny, ako vyplýva z vyjadrení zverejnených rezortom obrany v Moskve v deň, keď uplynulo 15 mesiacov od začiatku ruskej vojenskej agresie voči susednej Ukrajine.

Podľa britskej vojenskej rozviedky zatiaľ nie je možné presne určiť, aké diverzné skupiny prenikli z Ukrajiny na ruské územie. Infiltráciu svojich ozbrojencov na ruské územie predtým ohlásila tzv. Légia Sloboda Ruska - dobrovoľnícka jednotka údajne bojujúca na strane Ukrajiny. Podľa bojovníkov légie tento výpad na ruské územie uskutočnili spolu s tzv. Ruským dobrovoľníckym zborom. Moskva pripisuje vinu za útok Kyjevu, ktorý ale akúkoľvek zodpovednosť odmietol.

Japonsko poskytne Ukrajine 100 vojenských vozidiel

Japonsko v stredu, 24. mája, usporiadalo slávnostnú ceremóniu pri príležitosti darovania zhruba 100 vojenských vozidiel Ukrajine. Na podujatí na ministerstve obrany sa zúčastnil aj ukrajinský veľvyslanec v Tokiu Serhij Korsunskyj."Veríme, že invázia sa skončí čo najskôr a na Ukrajine sa bude pokračovať v pokojnom, každodennom živote," povedal japonský námestník ministra obrany Toširó Ino. "Poskytneme toľko pomoci, koľko budeme môcť," dodal.

Japonský premiér Fumio Kišida prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému nákladné autá na stretnutí v nedeľu, 21. mája, popri trojdňovom summite krajín skupiny G7 v Hirošime. Japonsko tiež plánuje ošetrovať zranených ukrajinských vojakov v ústrednej vojenskej nemocnici v Tokiu.

Súčasťou daru sú poltonové nákladné autá, vysokomobilné vozidlá a vozidlá na manipuláciu s materiálom, uviedla japonská vláda. Agentúra pre obstarávanie, technológiu a logistiku dodala, že podrobnosti vrátane načasovania ich prepravy sa ešte dokončujú. USA a mnohé európske štáty poskytujú Ukrajine vojenskú pomoc vrátane ťažkých zbraní, Japonsko ale musí dodržiavať prísne pravidlá vývozu vojenského materiálu. Ukrajine preto doteraz poslalo iba neútočné prostriedky, ako sú nepriestrelné vesty či prilby.

Poľsko, Ukrajina a Litva podpísali dohodu o ochrane ukrajinskej kultúry

Ministri kultúry Poľska, Ukrajiny a Litvy v utorok, 23. mája, podpísali vyhlásenie o spolupráci pri ochrane ukrajinskej kultúry. Dokument podpísali v juhopoľskom meste Krakov Piotr Glinski (Poľsko), Oleksandr Tkačenko (Ukrajina) a Simonas Kairys (Litva). "Účelom dohody je podporiť záchranu a zachovanie kultúrneho dedičstva Ukrajiny, ktorému hrozí zničenie alebo poškodenie, s osobitným dôrazom na pamiatky svetového dedičstva UNESCO a pamiatky zapísané do predbežného zoznamu svetového dedičstva UNESCO," uvádza sa v dokumente. Tieto tri krajiny sa tiež zaviazali spolupracovať na zdokumentovaní rozsahu kultúrnych strát v oblastiach postihnutých vojnou a podporiť prácu ukrajinských umelcov tým, že im umožnia pracovať v Poľsku a Litve.

"V Poľsku sa medzitým začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16," oznámil v utorok šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. K tomuto kroku dochádza po tom, ako dal minulý týždeň prezident USA Joe Biden západným spojencom súhlas na začatie výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu lietadiel F-16 americkej výroby. Tým sa položil základ pre ich prípadné poskytnutie Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy