Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záplavy v Taliansku si vyžiadali už 15 obetí. Vláda vyhlásila deň smútku
Zdielať na

Záplavy v Taliansku si vyžiadali už 15 obetí. Vláda vyhlásila deň smútku

Archívne zábery

Záplavy v Taliansku (18.5.2023)

RÍM / Taliansko v stredu 24. mája drží deň smútku pre záplavy, ktoré si minulý týždeň vyžiadali 15 obetí a spôsobili rozsiahle škody v regióne Emilia Romagna na severovýchode krajiny.

Rovnakú oblasť postihli záplavy už začiatkom mája

Talianska vláda v utorok 23. mája schválila pomoc postihnutým oblastiam za dve miliardy eur. 23-tisíc ľudí podľa agentúry APA stále zostáva v náhradnom ubytovaní. Vo štvrtok má oblasť navštíviť aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Ide o 68-ročného muža, ktorý bol nezvestný od 17. mája. Svedkovia ho naposledy videli predtým, ako vystúpil z auta a strhol ho prúd vody.

Poslednú obeť záplav našli v utorok v provincii Ravenna

Talianska vláda schválila dekrét s opatreniami, ktoré majú postihnutým oblasti pomôcť. Zahŕňajú okrem iného pozastavenie platby daní a sociálneho poistenia pre ľudí z týchto regiónov do konca augusta. Taktiež energetická spoločnosť v oblastiach ľuďom pozastavila povinnosť platieb účtov za energie.

Vláda vyčlenila pre postihnuté oblasti v prvej fáze 300 miliónov eur

Oznámila to premiérka Giorgia Meloniová, a taktiež plánuje zdraženie vstupného do múzeí o jedno euro, výťažok má dostať postihnutá oblasť na škody na kultúrnom majetku. Až 400 miliónov eur chce vláda získať z fondu EÚ pre katastrofy, uviedla APA. Škody spôsobené záplavami na severovýchode Talianska si vo štvrtok 25. mája príde osobne pozrieť šéfka EK.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy