Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Taliansko bojuje so záplavami: Hlásia obete aj nezvestných
Zdielať na

Taliansko bojuje so záplavami: Hlásia obete aj nezvestných

REGIÓN EMILIA ROMAGNA / TALIANSKO / Najmenej deväť ľudí zahynulo pri ničivých prívalových dažďoch a následných povodniach, ktoré zasiahli provinciu Emilia Romagna na severe Talianska. Tisícky ľudí museli opustiť svoje domovy. Rozvodnené sú prakticky všetky rieky medzi pobrežným mestom Ravenna a svetoznámou Boloňou. V niektorých mestách voda siahala až do výšky prvého poschodia.

"Situácia je dramatická v mnohých častiach regiónu Emilia Romagna," povedal regionálny predseda vlády Stefano Bonaccini. Podľa neho "skutočnosť predčila najhoršie očakávania". Taliansky minister dopravy Matteo Salvini uviedol, že by sa kvôli záplavám mala odložiť aj víkendová Veľká cena Emilie Romagny formuly 1. Niektoré cesty pri okruhu, kde sú už v piatok 19. mája na programe tréningy, boli uzavreté a parkovisko sa ocitla pod vodou. "Salvini sa domnieva, že teraz by sa malo všetko úsilie sústrediť na núdzovú situáciu v obciach spôsobenú záplavami a vyhnúť sa preťaženiu dopravy v regióne," citovala agentúra ANSA zdroj z ministerstva dopravy. Severovýchod Talianska postihli záplavy už začiatkom mája, vtedy si vyžiadali dve obete.

Najviac zasiahnuté sú mestá Faenza, Cesena, Forli a ich okolie. Z brehov sa ale vyliali prakticky všetky rieky medzi Boloňou a pobrežím Jadranského mora. Záchranári pomáhali evakuovať ľudí zo striech domov. Podľa meteorológov rozvodnené rieky zaplavili až 41 miest a obcí. Výdatný dážď spôsobil tiež množstvo zosuvov, v dôsledku čoho boli zablokované viaceré cesty. Bez dodávok elektriny sa ocitlo vyše 20-tisíc ľudí. Ďalšie tisícky museli opustiť domovy. Mnohí z nich prišli nielen o strechu nad hlavou, ale aj o cenné veci.

Starostovia menších obcí varovali, že niektoré odľahlé dediny sú pre poškodené cesty a nefungujúci mobilný signál stále odrezané od sveta. Vláda sa chystá v regióne Emilia Romagna vyhlásiť stav prírodnej katastrofy, ktorý umožní rýchlejšiu a účinnejšiu pomoc. Intenzívny dážď prišiel v čase, keď sa Taliansko pripravuje na ďalší rok sucha, ktoré postihol aj najväčšiu rieku Pád.

So záplavami bojujú aj Chorváti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy