Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
454. deň na Ukrajine: V Belgorodskej oblasti bolo zlikvidovaných vyše 70 "teroristov", tvrdí Rusko
Zdielať na

454. deň na Ukrajine: V Belgorodskej oblasti bolo zlikvidovaných vyše 70 "teroristov", tvrdí Rusko

KYJEV / Nemecko zvažuje ako by mohlo podporiť štáty pripravujúce dodávky stíhačiek F-16 Ukrajine. Na stretnutí ministrov obrany členských štátov Európskej únie to v utorok, 23. mája, potvrdil nemecký minister obrany Pistorius. Podľa šéfa diplomacie EÚ už členské štáty dodali Ukrajine 220-tisíc delostreleckých granátov z jedného milióna kusov, ktoré prisľúbili dodať. Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil príslušníkov námornej pechoty, ktorí bojujú na fronte v Doneckej oblasti. Poďakoval sa im za ich prínos v boji proti ruskej invázii. Ruské ministerstvo obrany v utorok popoludní vyhlásilo, že jeho sily vytlačili z pohraničnej Belgorodskej oblasti bojovníkov, ktorí tam prenikli z ukrajinského územia. Podvečer v oblasti zrušili špeciálny režim protiteroristickej operácie. Kyjev zodpovednosť za tento útok popiera. Podľa neho je dielom ruských partizánov. Situáciu pre spravodajskú televíziu JOJ-24 komentoval aj historik a publicista Juraj Kríž.

​Nemecko zvažuje podporu skupiny krajín plánujúcich dodať Kyjevu stíhačky F-16

Nemecko zvažuje, ako podporiť skupinu krajín, ktorá sa chystá Ukrajine dodávať americké stíhačky F-16. Pred utorkovým rokovaním s únijnými kolegami v Bruseli to povedal nemecký minister obrany Boris Pistorius. Samotné lietadlá však Berlín k dispozícii nemá. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell vyhlásil, že niektoré krajiny únie už začali výcvik ukrajinských pilotov na tieto stroje.

Ukrajina, ktorá sa už viac ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii, sa snaží európske krajiny presvedčiť, aby jej v najbližších mesiacoch dodali niekoľko desiatok kusov F-16, ktoré mnohé štáty nahrádzajú alebo plánujú nahradiť vo svojej výzbroji modernejšími lietadlami. Lietadlá predbežne prisľúbili dodať napríklad Holandsko či Dánsko, nevylučujú to však ani ďalšie krajiny. Británia sa spolu s Holandskom chystá vytvoriť medzinárodnú koalíciu krajín, ktoré budú stroje poskytovať či zabezpečiť výcvik, na ktorý sa chce zamerať Londýn, ktorý tieto lietadlá vo výzbroji nemá.

"V súčasnosti sa zaoberáme viacerými možnosťami, ktoré sú teoreticky realizovateľné, ale sú veľmi obmedzené," vyhlásil Pistorius. Nemecko sa podľa neho okrem dodávok zrejme nezapojí ani do výcviku, uvažuje však o iných, doteraz nešpecifikovaných variantoch, o ktorých nechcel podrobnejšie hovoriť.

Výrazne otvorenejší bol v dnešnom rozhovore s nemeckým rozhlasom Deutschlandfunk šéf zahraničného výboru Spolkového snemu Michael Roth, podľa ktorého by Nemecko mohlo prispieť finančne. To, že Nemecko spomínané lietadlá nemá, podľa Rotha obmedzuje prípadný nemecký príspevok na logistiku a "možno aj finančnú pomoc". Borrell, ktorý dnešnej ministerskej schôdzke predsedá, ocenil, že v niektorých krajinách podľa neho už výcvik prebieha. Spomenul napríklad Poľsko.

EÚ dodala Ukrajine 220 000 z milióna delostreleckých granátov, povedal Borrell

Krajiny EÚ poskytli Ukrajine 220 000 delostreleckých granátov z celkového milióna kusov, ktorý prisľúbili dodať do marca budúceho roka. Po rokovaní ministrov obrany členských štátov to dnes vyhlásil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Veľká väčšina krajín podľa neho podporuje ďalšie zvýšenie peňazí v spoločnom fonde financujúcom nákupy zbraní pre Kyjev, jednomyseľná zhoda na ňom však zatiaľ nie je.

Krajiny EÚ chcú čo najrýchlejšie vybaviť Ukrajinu na očakávanú ofenzívu, pri ktorej chce Kyjev získať späť časť územia obsadeného Ruskom. EÚ preto rieši, ako pri stenčujúcich sa zásobách vo vlastných skladoch a nedostatočnej výrobe európskych zbrojoviek naplniť plány dohodnuté začiatkom jari.

"Najbližšie dni, týždne a mesiace budú pre vojnu na Ukrajine strategicky rozhodujúce," vyhlásil po dnešnom rokovaní Borrell. Ukrajina už podľa jeho údajov dostala 220 000 delostreleckých granátov a 1 300 riadených striel a rakiet. Ak budú členské krajiny pokračovať v plnení dohodnutého plánu, do budúcej jari sľúbené množstvo dodajú, povedal Borrell.

Krajiny EÚ tiež zvažujú zvýšenie peňazí v Európskom mierovom nástroji (EPF) o ďalších 3,5 miliardy eur. Z tohto fondu nezávislého od rozpočtu EÚ už podľa Borrella poskytli 5,6 miliardy eur na vojenskú techniku a vybavenie pre Ukrajinu a je potrebné ho ďalej rozšíriť. Potrebnú jednomyseľnú zhodu však štáty zatiaľ nedosiahli. 

Ministri sa dnes rozprávali aj o možnostiach ďalšieho výcviku ukrajinských vojakov, ktorých už podľa Borrella krajiny EÚ pripravili na boj, vrátane používania dodávanej techniky, na 15 000. Rovnako veľký počet chcú štáty vycvičiť tento rok. 

Zelenskyj navštívil vojakov na fronte v Doneckej oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok ukrajinských vojakov na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe krajiny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a denníka The Guardian. "Pri svojom návrate zo zahraničnej návštevy prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil pozície ukrajinských ozbrojených síl na frontovej línii Vuhledar-Marijinka na obrannej línii v Doneckej oblasti," uviedol vo vyhlásení jeho úrad.

Zelenskyj prišiel na frontovú líniu do oblasti, kde ruské jednotky sústreďujú svoj úsilie na dobytie nových území. Zelenskyj tak urobil pri príležitosti Dňa ukrajinského námorníctva, ktorý sa oslavuje 23. mája. "Naši obrancovia. Frontová línia. Dnes som tu, aby som zablahoželal našim bojovníkom v Deň ukrajinského námorníctva. Sláva všetkým, ktorí bránia Ukrajinu!" napísal Zelenskyj na sociálnych sieťach a zverejnil aj fotografie, na ktorých pózuje s ukrajinskými vojakmi.

Rusko tvrdí, že v Belgorodskej oblasti bolo zlikvidovaných vyše 70 "teroristov"

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské ozbrojené sily odrazili a následne zlikvidovali skupinu militantov a vojenskej techniky, ktorá do Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska prenikla zo susednej Ukrajiny. "Počas protiteroristickej operácie boli nacionalistické formácie zablokované a zničené leteckými údermi a delostreleckou paľbou," uviedlo v utorok ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Zvyšná časť "nacionalistov" bola zatlačená na ukrajinské územie, kde boli ostreľovaní, až kým neboli úplne zlikvidovaní," píše sa vo vyhlásení. O život prišlo "viac ako 70 ukrajinských teroristov, štyri bojové obrnené vozidlá a päť pick-upov," uviedlo ministerstvo obrany. AFP podotkla, že ide o prvé vyhlásenie ministerstva obrany k incidentu v Belgorodskej oblasti, kde od pondelka prebiehali boje.

Britská vojenská rozviedka vo svojej zvodke z utorka píše, že zatiaľ nie je možné presne určiť, aké diverzné skupiny prenikli z Ukrajiny na ruské územie.
Pripomenula, že infiltráciu svojich ozbrojencov na ruské územie predtým ohlásila Légia Sloboda Ruska - dobrovoľnícka jednotka údajne bojujúca na strane Ukrajiny. Podľa bojovníkov légie tento výpad na ruské územie uskutočnili spolu s Ruským dobrovoľníckym zborom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy