Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
453. deň na Ukrajine: Nové útoky nie sú len na Ukrajine
Zdielať na

453. deň na Ukrajine: Nové útoky nie sú len na Ukrajine

KYJEV / Pri ruskom leteckom útoku na Dnepropetrovskú oblasť utrpelo zranenia najmenej osem ľudí. Rakety zničili niekoľko administratívnych aj obytných budov. Moskva hovorí o tom, že jej armáda útočila na vojenské ciele. Tieto informácie sa ale nedajú nezávisle overiť. Kremeľ medzičasom vyhlásil ukončenie operácie takzvaného oslobodenia mesta Bachmut. Ukrajinské špičky ale aj naďalej tvrdia, že v meste ich vojaci stále bojujú. Útoky boli zaznamenané už aj v ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou. Podľa Kremľa na toto územie vstúpili prieskumné jednotky ukrajinskej armády. Kyjev poprel akékoľvek obvinenia. Útočia vraj ruskí partizáni.

Rokovania o jedenástom sankčnom balíku EÚ proti Rusku pokračujú

Slovensko pokračuje v rozsiahlej podpore pre Ukrajinu a podporuje rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Uviedol to v pondelok v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci. Ministri zahraničných vecí EÚ rokovali o návrhu Európskej komisie na jedenásty sankčný balík voči Rusku. Má byť zameraný voči tretím krajinám, ktoré pomáhajú Moskve obchádzať sankcie EÚ. Rokovania sa však podľa Wlachovského neskončili a budú pokračovať na úrovni veľvyslancov členských krajín pri EÚ. Wlachovský bol prvýkrát na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci vo funkcii ministra a túto príležitosť využil na bilaterálne stretnutia s viacerými rezortnými kolegami. Pripomenul, že hlavnými témami ministeriálu boli podpora EÚ pre Ukrajinu a vzťahy s krajinami západného Balkánu.

Nemáme nič spoločné so skupinou, ktorá prenikla na územie Ruska

Ukrajina v pondelok, 21. mája, poprela, že by sa podieľala na vniknutí na ruské územie. Vyjadrenie Kyjeva prišlo po oznámení Moskvy, že bojuje proti skupine sabotérov, ktorí prekročili hranicu v ruskej Belgorodskej oblasti. "Ukrajina sleduje udalosti v Belgorodskej oblasti Ruska so záujmom a skúma situáciu, nemá však s tým nič spoločné," uviedol poradca ukrajinského prezidenta Michajlo Podoľak. Podľa jeho slov by mohlo ísť o aktivitu ruských "partizánskych skupín". Ukrajina už predtým poprela zodpovednosť za viacero hlásených sabotážnych útokov na ruskom území. Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v pondelok oznámil, že hranicu Belgorodskej oblasti prekročila z Ukrajiny skupina sabotérov, ktorých sa snažili "zlikvidovať" ruskí vojaci a agenti tajných služieb.

Neskôr povedal, že zranenia utrpelo najmenej šesť ľudí, a to pri ostreľovaní dediny Glotovo a mesta Grajvoron. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruské médiá povedal, že cieľom prieniku je odvrátiť pozornosť od bojov v meste Bachmut na východe Ukrajiny, o ktorom Moskva tvrdí, že ho dobyla. O sabotážnej skupine podľa Peskova informovali aj ruského prezidenta Vladimira Putina.

Časti Bachmutu sú naďalej pod kontrolou Kyjeva

Ukrajinskí vojaci sa naďalej nachádzajú v bojmi zničenom východoukrajinskom meste Bachmut, o ktorý sa už mesiace vedú ťažké boje, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. "Naši vojaci kontrolujú určité objekty a vo štvrti Litak sektor s rodinnými domami," napísala Maľarová na platforme Telegram. Ako dodala, ruské jednotky už prehľadali časti mesta, ktoré dobyli po ukrajinských vojakoch, zatiaľ čo o vyvýšeniny ležiace severne a južne od Bachmutu sa naďalej zvádzajú boje. "Obrana Bachmutu plní svoje vojenské ciele," zdôraznila Maľarová s tým, že Rusi do Bachmutu sťahujú ďalšie rezervy. Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin cez víkend deklaroval úplné obsadenie Bachmutu a avizoval stiahnutie svojich jednotiek z mesta a jeho odovzdanie do rúk regulárnej ruskej armády k 25. máju.

Ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského ale úplné dobytie Bachmutu ruskými silami popierajú. Podľa pondelňajšieho vyhlásenia ukrajinskej armády boje o Bachmut stále pokračujú. Prípadné sťahovanie vagnerovcov z oblasti Bachmutu nebude podľa nej jednoduché; ruským okupantom totiž hrozí obkľúčenie ukrajinskými silami.

Prigožin tvrdí, že vagnerovci sa z Bachmutu stiahnu do 1. júna

Šéf ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin uviedol, že jeho bojovníci sa z východoukrajinského mesta Bachmut stiahnu do 1. júna a kontrolu nad ním odovzdajú ruskej armáde. Vagnerovci i ruské ozbrojené sily cez víkend vyhlásili, že ovládli celý Bachmut; Kyjev to ale popiera a tvrdí, že boje stále pokračujú. "Vagnerovci opustia Arťemovsk od 25. mája do 1. júna," povedal Prigožin v nahrávke zverejnenej na platforme Telegram, pričom použil ruské pomenovanie Bachmutu zo sovietskych čias. Prigožin ďalej dodal, že žoldnieri pred plánovaním odovzdaním kontroly ruským armádnym jednotkám zriadili "obranné línie" na západnom okraji Bachmutu.

"Ak ministerstvo obrany nemá dosť personálu, my máme tisíce generálov," povedal Prigožin, ktorý je v otvorenom spore s ruským vojenským vedením.
Šéf vagnerovcov opakovane ostro kritizoval ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, ktorých obviňuje z nekompetentnosti a zodpovednosti za veľké ruské straty na Ukrajine. K údajnému dobytiu Bachmutu blahoželal vagnerovcom i ruskej armáde aj ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev to ale odmietol; ukrajinské ozbrojené sily potvrdili, že boje o zničené mesto naďalej pokračujú. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na summite G7 uviedol, že Bachmut "nie je okupovaný" Ruskom.

Mesto Dnipro "odolalo" nočným náletom Ruska, uviedol gubernátor

Rusko zaútočilo v noci na pondelok na juhoukrajinské mesto Dnipro, potvrdili tamojší predstavitelia. Bezprostredne nebolo jasné, či explózie, ktoré hlásili z Dnipra, boli spôsobené priamo ruskými raketami, alebo ich zničením ukrajinskou protivzdušnou obranou. Serhij Lysak, gubernátor Dnepropetrovskej oblasti - ktorej je Dnipro administratívnym centrom - však v tejto súvislosti ocenil obrancov mesta. Lysak na sociálnej sieti Telegram uviedol, že Dnipro "odolalo" nočným útokom a podrobnosti budú zverejnené "v pravý čas".

Ukrajinské médiá podľa britskej spravodajskej stanice spresnili, že v Dnipre celkovo došlo k 15 explóziám a sirény leteckého poplachu tam zneli viac než 90 minút. Britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová na sociálnej sieti Twitter informovala aj o ďalších útokoch na hlavné mesto Kyjev, ku ktorým malo dôjsť v noci na pondelok; podrobnosti ale neuviedol.

Omilostili známeho novinára

Raman Pratasevič, bieloruský aktivista a opozičný novinár, bol v pondelok, 22. mája, omilostený. Pritom len tento mesiac ho úrady odsúdili na osem rokov domáceho väzenia za podnecovanie terorizmu, organizovanie protestov a hanobenie prezidenta Alexandra Lukašenka. Potvrdil to aj samotný novinár, ktorý už podpísal potrebné dokumenty. Jeho zatknutie pobúrilo ľudí nielen v Bielorusku, ale po celom svete. Zadržali ho pred dvomi rokmi v lietadle, ktoré smerovalo z Atén do Vilniusu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy