Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bomba vo vlaku: Železničná doprava cez Štrbu bola prerušená, cestujúcich v Kysaku evakuovali
Zdielať na

Bomba vo vlaku: Železničná doprava cez Štrbu bola prerušená, cestujúcich v Kysaku evakuovali

ŠTRBA / Dve nahlásené bomby v Česku skomplikovali v pondelok, 22. mája, dopoludnia železničnú dopravu aj na Slovensku. Anonym mal oznámiť, že vo vlakoch medzi Prahou a východom našej krajiny sa nachádza nástražný výbušný systém. Cestujúci na staniciach v Štrbe a Kysaku pokračovať do svojho cieľa nemohli. Vlaky cez Štrbu niekoľko hodín nepremávali a pre údajnú bombovú hrozbu evakuovali na stanici v Kysaku v okrese Košice-okolie aj vlak Českých dráh smerujúci z Prahy do Humenného.

​Hovorkyňa Železníc SR Ria Feik Achbergerová TASR potvrdila, že nástražný výbušný systém nahlásili vo vlaku spoločnosti RegioJet približne o 9.30 h. "Môžem potvrdiť, že na mieste sú policajné zložky, ktoré situáciu preverujú," uviedla. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová doplnila, že prípad rieši česká polícia, pretože tam bolo prijaté oznámenie. "Naša polícia vykonáva všetky potrebné bezpečnostné opatrenia a pyrotechnickú prehliadku," uviedla.

PR manažérka spoločnosti RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová v reakcii na incident pre TASR uviedla, že anonymné udanie prišlo ráno mailom. Uvádzalo sa v ňom, že na palube vlaku RJ 1012 Košice - Praha sa nachádza bomba. "Rovnaké hlásenie dostali aj České dráhy. Náš personál vlak prešiel a žiadnu výbušninu nenašiel. Informáciu sme posunuli polícii, ktorá s tým pracuje. Dostali sme inštrukcie, ako máme postupovať, a na miesto prišiel pyrotechnik, ktorý vlak prehľadáva," uviedla Janoušek Kostřicová s tým, že iných spojov sa oznámenie netýkalo.

Pre údajnú bombu evakuovali v Kysaku vlak z Prahy do Humenného

"Bomba vo vlaku bola nahlásená o 8.17 h," uviedla pre TASR hovorkyňa Železníc SR Ria Feik Achbergerová. Vlak v stanici Kysak odstavili. "Vlak bol zrušený. Cestujúca verejnosť bola evakuovaná a následne prestúpila do ďalšieho vlaku," povedala hovorkyňa. Železničná doprava cez Kysak nie je prerušená, vlaky jazdia tri koľaje od miesta odstavenia evakuovaného vlaku. Ten prehľadávala polícia za pomoci služobného psa. Ešte predpoludním boli na mieste prítomné zložky Policajného zboru.

Pyrotechnickú prehliadku vlaku, ktorý pre údajnú bombovú hrozbu zastavili v stanici Kysak, polícia ukončila s negatívnym výsledkom. TASR to potvrdila košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. "Kolegovia z Českej republiky nás dnes ráno požiadali o spoluprácu pri vykonávaní prehliadky jedného z vlakov, a to R443 smerujúceho z Prahy do Humenného, z dôvodu nahlásenia nástražného výbušného systému vo vlaku. V železničnej stanici Kysak bol policajtmi vlak zastavený a psovod so služobným psom špeciálne vycvičeným na vyhľadávanie výbušnín vlak dôkladne skontroloval, avšak pyrotechnická prehliadka bola ukončená s negatívnym výsledkom," uviedla. Vo veci ďalej koná polícia Českej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy