Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Budúcnosť už teraz: Kľúčové je skladovanie vodíka
Zdielať na

Budúcnosť už teraz: Kľúčové je skladovanie vodíka

BRATISLAVA / Keď fúka a svieti slnko, je všetko v poriadku, no v opačnom prípade môže nastať problém. Spoliehať sa iba na energiu z obnoviteľných zdrojov bude ešte dlhé roky nemožné. Odborníci si preto lámu hlavu nad tým, ako ju skladovať a využiť vtedy, keď jej treba najviac. Jedným z riešení by mohla byť soľ.

​Čisté energie sú budúcnosť, no pripraviť sa na ne treba už teraz. "Výroba a spotreba elektriny musí byť v priebehu času vyrovnaná, pokiaľ neexistujú kapacity na jej uskladnenie," uviedol šéfredaktor ENERGIE-PORTAL.SK Radovan Potočár. Možnosti na to máme aj na Slovensku - napríklad v podzemných zásobníkoch plynu, akým je tento v Gajaroch. "Objem kapacity zásobníkov je zhruba 70 percent celoročnej spotreby,“ povedal výkonný riaditeľ SPN Richard Kvasňovský.

Európska únia chce do roku 2030 vyrábať 10 miliónov ton obnoviteľného vodíka, no v súčasnosti sú to sotva 3 percentá tohto objemu. "Práve tu si myslíme, že veľká výhoda nášho zásobníka je, že môže byť nejakou formou takzvanej vodíkovej baterky,“ podotkol riaditeľ podzemných zásobníkov ZP Ladislav Goryl.

Práve vodík je totiž ideálne médium na ukladanie prebytočnej energie. "Keď ju vyrobíme a nevieme ju hneď spotrebovať, dostať do siete na spotrebu, tak ona nám vyprchá do vzduchu, čo sú obrovské škody,“ vyjadril sa poslanec európskeho parlamentu Robert Hajšel (SMER-SD). Plynové zásobníky sú ale len jedno z riešení. Väčšinou sú postavené na vyťažených ložiskách, v ktorých bude vodík zmiešaný s plynom. Lenže čo s tým čistým?

 "Vodík nie je možné v 100 percent koncentrácii skladovať v súčasných zásobníkoch zemného plynu,“ dodal Radovan Potočár. Aj v prípade vodíka však platí "soľ nad zlato“, keďže zaujímavé sú najmä podzemné soľné zásobníky.

"To znamená, že keď sa vyluhuje tá kaverna, tak tam sa plyn nenachádzal žiadny a tá soľanka sa môže vytesniť práve tým vodíkom a vtedy sa dá skladovať 100 percent vodík,“ pridal Ladislav Goryl. Takéto sklady sa už nachádzajú vo Veľkej Británii a v Amerike. U nás sa črtajú podobné možnosti na východnom Slovensku, čím by sme pomohli nielen sebe. "Aby sme ten vodík mali a tým prispeli k následnej dekarbonizácii,“ doplnil Robert Hajšel (nom. SMER-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy