Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
452. deň na Ukrajine: Bachmut v rukách Ruska Zelenskyj odmieta
Zdielať na

452. deň na Ukrajine: Bachmut v rukách Ruska Zelenskyj odmieta

KYJEV / Na summite lídrov najvyspelejších ekonomík sveta v japonskej Hirošime bol jednou z hlavných tém konflikt na Ukrajine. Viaceré hlavy štátu po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským informovali o ďalšej pomoci Kyjevu. Moskva medzitým informovala, že obliehaný Bachmut je v ruských rukách. Prezident Volodymyr Zelenskyj však poprel, že by bolo ukrajinské mesto úplne pod kontrolou Vagnerovcov, ako to tvrdil jej líder Jevgenij Prigožin. Ruské sily sa Bachmut snažia dobyť od minuloročného augusta. Je to najkrvavejšia bitka ruskej vojny.

​Ruskí vojaci sú v Bachmute, mesto však nedobyli

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu, 21. mája, povedal, že ruskí vojaci sú v Bachmute. Dodal však, že Rusi toto východoukrajinské mesto nedobyli. "Dnes sú ruskí vojaci v Bachmute," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii počas summitu krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime. "Bachmut však nie je obsadený Ruskom," dodal. Zelenskyj zničenie Bachmutu prirovnal k zničeniu Hirošimy po tom, ako na ňu Spojené štáty 6. augusta 1945 zhodili atómovú bombu. "Fotografie Hirošimy mi pripomínajú Bachmut," povedal. Ukrajinský prezident v nedeľu v Hirošime položil kvety k pamätníku obetiam zhodenia atómovej bomby.

​Moskva tvrdí, že ruským jednotkám sa podarilo úplne dobyť Bachmut

Ukrajinská armáda sťažuje pobyt ruských vojakov v Bachmute

Ukrajinská armáda z časti obkľúčila mesto Bachmut na východe Ukrajiny, aby tak ruským vojakom sťažila prítomnosť v tomto meste. V nedeľu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová po tom, ako Rusko ohlásilo úplné dobytie Bachmutu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Postup našich jednotiek na predmestiach, ktorý stále prebieha, veľmi sťažuje nepriateľovi pobyt v Bachmute. Naše jednotky poloobkľúčili mesto," napísala Maľarová v príspevku na sociálnej sieti. Dodala, že ukrajinská armáda naďalej kontroluje niektoré časti tohto mesta v Doneckej oblasti.
Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin a ruské ministerstvo obrany v uplynulých hodinách oznámili, že ich jednotkám sa podarilo získať úplnú kontrolu nad Bachmutom. Kyjev to poprel a tvrdí, že boje v meste naďalej pokračujú. Tvrdenia oboch strán nebolo možné nezávisle overiť.
K dobytiu mesta ruským vojakom a vagnerovcom gratuloval ruský prezident Vladimir Putin, napísali ruské štátne tlačové agentúry s odvolaním sa na Kremeľ.
Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70.000 ľudí.

​Biden sa stretol so Zelenským a oznámil novú dodávku zbraní pre Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden v nedeľu, 21.mája, oznámil novú dodávku zbraní pre Ukrajinu. Urobil tak na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na summite krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime. Súčasťou balíka bude podľa Bidena strelivo, delostrelecká munícia a obrnené vozidlá. Všetci členovia skupiny G7 podľa jeho slov podporujú Ukrajinu. "USA aj naďalej robia všetko, čo môžu, aby posilnili schopnosť Ukrajiny brániť sa," povedal Biden. Konkrétne by mal Kyjev dostať stíhacie lietadlá F-16 americkej výroby. "Lietadlá by nemali byť odovzdané postupne, kus po kuse, ale v leteckých jednotkách. Takáto jednotka sa nazýva letka, v našom prípade ju v súčasnosti tvorí viac než 12 lietadiel, u našich západných partnerov je to 18 strojov," povedal v nedeľu pre ukrajinskú televíziu hovorca ukrajinských vzdušných síl Ihnat.

Týmto spôsobom "by malo byť Ukrajine odovzdaných niekoľko desiatok bojových lietadiel, aby si poradila s nastávajúcimi úlohami", dodal Ihnat.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho o to prosil celé mesiace. Ukrajinci argumentujú, že stíhačky F-16 pomôžu ochrániť ich vojakov, znížiť ich straty a pomôžu tiež oveľa rýchlejšie ukončiť vojnu, ktorú rozpútalo Rusko koncom februára 2022.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy