Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za porušenie zákazu skoro zaplatil vlastným životom. Pomoc si zavolal sám
Zdielať na

Za porušenie zákazu skoro zaplatil vlastným životom. Pomoc si zavolal sám

NÍZKE TATRY / Hoci ortuť teplomera stúpa pomaly k 30 stupňom Celzia, predsa sa jeden odvážlivec vybral na lyže na skialp. Keď išiel dole Chabencom v Nízkych Tatrách, pravdepodobne pre nesúvislú snehovú vrstvu spadol a utrpel ťažké zranenia. Musel zasahovať aj vrtuľník.

"Niekedy si ten lyžiar nevšimne, že skala trčí spod snehu. Aj kvôli tomu sa mohlo stať toto nešťastie," informoval Dušan Borsík, záchranár HZS pre Nízke Tatry sever. ​Pravdepodobne pri skialpe na nesúvislej snehovej vrstve stratil stabilitu a potom padal. "Pád bol približne 150 až 200 metrov. Hore bolo snehové pole, potom nebol sneh a on spadol o tých 200 metrov na ďalšie snehové pole," dodal Borsík. Skialpinista mal veľké šťastie, že po páde ostal v žľabe, kde sa dal chytiť telefónny signál. Aj napriek ťažkým zraneniam si sám zavolal pomoc.

"Na palubu vrtuľníka sa pridal aj jeden člen HZS. Následne bol lekár aj s horským záchranárom do terénu vysadený pomocou palubného navijaka. Na mieste mu poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a lekár mu podal potrebnú liečbu", opísala situáciu hovorkyňa ATE Zuzana Hopjaková. "Utrpel tržné rany na hlave, na končatinách, otras mozgu. Mal poranený hrudník aj chrbticu," dodal Dušan Borsík. Leteckí záchranári museli zobrať na palubu aj horského záchranára, pretože zranený skialpinista bol pozemnou cestou asi tri hodiny od základne. Zraneného muža previezli na vrtuľníku do nemocnice.

45-ročný skialpinista išiel na skialp aj napriek tomu, že už je uzávera. Navyše na Chabenci sa celoročne nesmie skialpovať. "Skialpinistické areály sú otvorené do konca apríla. Severné svahy Chabenca nespĺňajú ani jeden zo skialpinistických atribútov, čiže tam nie je vôbec povolený skialpinizmus," povedal Martin Paličko, zástupca riaditeľa NAPANT-u.

Za porušenie poriadku hrozí aj pokuta. "Členovia profesionálnej alebo dobrovoľnej stráže prírody môžu v prípade porušenia návštevného poriadku alebo zákonu o ochrane prírody udeliť blokovú pokutu až do výšky 300 eur. V prípade, ak sa dodatočne zistí porušenie zákona, tak sa to odstupuje na inšpekciu životného prostredia, kde tá pokuta môže byť rádovo vyššia až do 3 000 eur," doplnil Martin Paličko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy