Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zo Slovenska sa nelegálne vyvážali lieky. Ide o 4 milióny eur
Zdielať na

Zo Slovenska sa nelegálne vyvážali lieky. Ide o 4 milióny eur

BRATISLAVA / Namiesto toho, aby ich dostal slovenský pacient, lieky skončili v zahraničí. A to v čase ich obmedzenej dostupnosti. Štátny ústav pre kontrolu liečiv odhalil dve desiatky lekární, ktoré sa na nelegálnej činnosti podieľali. Iba od februára do apríla sa dostali do cudziny lieky za viac ako 4 milióny eur.

​"Keď si pozrieme malú dedinskú lekáreň s jedným obvodným lekárom, ktorá vykazuje obraty a zisky vyššie ako poliklinická lekáreň vo fakultnej nemocnici, tak je niekde problém," uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Inšpektori Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv urobili cielené kontroly na celom Slovensku. V 17-tich lekárňach potvrdili vývoz liekov do zahraničia, a to v čase ich obmedzenej dostupnosti.

Lekárne na základe falošných lekárskych predpisov alebo opakovane použitých receptov objednávali lieky z takzvaného emergentného systému, teda keď je liek nedostupný a ten objednaný má byť vydaný výhradne pacientovi. Vydaný síce bol, no namiesto slovenských pacientov pomáhal v zahraničí. "Získané lieky ale lekárne sprostredkovali na ďalší predaj do inej lekárne. Prostredníctvom národného verifikačného systému, ktorým je možné sledovať pohyb každého jedného balenia lieku, bolo zistené, že lieky boli vyvezené do zahraničia," informovala hovorkyňa ŠÚKL Jana Matiašová.

Za všetkým treba hľadať peniaze. Ponuky na skupovanie liekov dostávajú lekárne denne. "Keď si vezmeme, že máme liek, na ktorom pri štandardnom predaji môže lekáreň zarobiť 20 eur, ale ponuka príde 200 eur, tak určite aj niektoré lekárne sa na tomto režime podieľajú a viaceré distribučné firmy rovnako," pokračoval Sukeľ. "Len za obdobie február až apríl boli v rozpore so zákonom vyvezené zo Slovenska lieky v hodnote približne 4 100 000 eur," oznámila Matiašová.

ŠÚKL navrhuje lekárňam uloženie sankcií v hornej polovici sadzby. Pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 100-tisíc eur a lekárne môžu byť postihnuté aj zastavením svojej činnosti. Týmto to nekončí. Inšpektori majú vytypované ďalšie podozrivé lekárne a pokračujú kontrolách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy