Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Unikát na Slovensku: Pre túto technológiu chodia až z Nemecka
Zdielať na

Unikát na Slovensku: Pre túto technológiu chodia až z Nemecka

BRATISLAVA / Poškodená technológia, pád lietadla, prípadne nečakaná havária potrubia. Explózie na plynovodoch sa síce v Európe vyskytujú výnimočne, ale záchranné tímy musia tieto situácie trénovať. A práve u nás na Záhorí máme výcvikové stredisko, ktoré nemá konkurenciu.

Polygón v Lozorne je unikátne stredisko v celej Európe, pretože ako v jedinom je tu možné trénovať reálne podmienky hasenia na živom ohni. "Je to výnimočné tým, že obe sondy sú napojené priamo na plynovod,“ povedal vedúci odboru pre sondy a vrty Nafta Peter Hudec. Pri každom cvičení je dôležitá najmä zodpovedná príprava a bezpečnosť.

Zo sondy môžu šľahať až 10-metrové plamene

Preto ju nutné sa na takúto úlohu pripraviť. "Vplyvom vznietenia môže prísť k explózii a následne treba tento požiar dostať pod kontrolu,“ dodal Hudec. Možnosť overiť si likvidáciu ohňa v reálnych podmienkach využívajú najmä záchranári z okolitých štátov, ktorých k nám láka aj špičková technika. Naposledy u nás trénovali tímy z Nemecka. "Čerpadlá majú výkon 20-tisíc litrov za minútu pri tlaku 10 barov, čo je výnimočné,“ uviedol vedúci oddelenia HBZS Jozef Zajíček.

Pri záchranných operáciách je veľmi dôležité zvládanie stresových situácií

Jednou z možností je aj pobyt v dymnici. "Je to výcvik na používanie dýchacích prístrojov. Vieme zistiť, akú má vitálnu kapacitu pľúc, ako dýcha, či je v strese alebo nie " dodal Zajíček. Okrem slabej viditeľnosti, dymu a tepla musia totiž záchranári zvládnuť aj zvukový stresor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy