Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Diskriminujú Slováci podľa pleti? Neobslúžili Róma a musia platiť
Zdielať na

Diskriminujú Slováci podľa pleti? Neobslúžili Róma a musia platiť

LUČENEC / Ladislav z Lučenca je Róm a nehanbí sa za to. Pred niekoľkými rokmi ho už ako dospelého odmietli obslúžiť v kaviarni, ktorá má už momentálne iného majiteľa. Vtedy sa rozhodol brániť sa a podal na súd žalobu.

Stalo sa to pred šiestimi rokmi v jednej z lučeneckých kaviarní. Laco, so svojím známym a jeho iba 4-ročnou dcérou sa usadili pri stole a chceli si objednať. Čašník sa vraj ani nepozdravil a rovno si od nich pýtal klubové karty, ktoré vraj boli potrebné na vstup toho do podniku. "Ja som už hneď vedel o čo sa jedná, tak som zapol telefón a začal som nahrávať." povedal Laco. Čašník im objasnil, že karta stojí 300 eur na mesiac, no keby aj mali záujem, všetky sú už vypredané. Laco na to zvýraznil, či nie je dôvod farba jeho pleti. To čašník poprel, no trojica musela podnik opustiť. Aj napriek tomu, že boli slušne oblečení a nesprávali sa nijako arogantne, či agresívne. "Pamätám si to, ako keby sa to teraz stalo, lebo to sú také veci, že človek na to už nikdy nezabudne," dodal Laco.

 O pol hodinu prišla do tej istej kaviarne jeho Lacová partnerka, ktorá ale nie je Rómka

Bez problémov ju obslúžili. Celú návštevu nakrúcala aj ona. "Keď bola obslúžená, tak ona sa spýtala, že videla na dverách vypísané, že vstup iba s klubovou kartou. On jasne povedal, že áno, je to len kvôli cigáňom," pridal Laco. "Určite nie je to správny spôsob riešenia, že hádžeme každého do jedného vreca. Ja vždy hovorím, že treba dať každému šancu," dodal.

Prípad bol podaní aj na súd

Lučenčan, ktorý pracuje ako regionálny riaditeľ v nadnárodnej spoločnosti, sa rozhodol túto pre neho smutnú a citlivú záležitosť riešiť aj právnou cestou. Po šiestich rokoch má v rukách konečne verdikt súdu. "Dokazovaním – prehraním zvukových nahrávok, bolo jednoznačne preukázané, že došlo k diskriminačnému konaniu predchodcu žalovaného," vyjadril sa hovorca KS Bratislava Pavol Adamčiak. "Rozhodnutie je to veľmi podstatné a dôležité. Každý takýto súdny proces, každé takéto rozhodnutie nás približuje k tomu, aby Slovensko bola skutočne krajina pre všetkých, krajina spravodlivá, krajina, ktorá chráni ľudské práva," povedal riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

Podnikateľ sa musí Lučenčanovi písomne ospravedlniť a musí mu zaplatiť aj 1500 eur. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy