Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Voda v Benátkach sa zafarbila na zeleno. Aktivisti zatiaľ mlčia
Zdielať na

VIDEO: Voda v Benátkach sa zafarbila na zeleno. Aktivisti zatiaľ mlčia

BENÁTKY / Voda v hlavnom kanáli talianskeho mesta Benátky sa v nedeľu 28. mája v blízkosti mosta Rialto zafarbila na žiarivo zelenú, potom vytiekla do lagúny a zafarbila aj jej časti, uviedli talianski hasiči na sociálnej sieti.

Zelená tekutina, ktorá sa objavila vo vode Veľkého kanála (Canal Grande) v Benátkach, nie je nebezpečná. V pondelok o tom na Twitteri podľa prvých zistení informoval guvernér regiónu Benátsko Luca Zaia. Úrad na ochranu životného prostredia (ARPA) po zhodnotení vzoriek dospel k názoru, že zelená tekutina je farbiaci prírodný prostriedok. Používa sa pri kontrole vody alebo pri skúmaní jaskýň, spresnil Zaia. Dodal, že nehrozí žiadne nebezpečenstvo znečistenia či zamorenia vody. Kritizoval však, že Benátky sa stali "javiskom pre aktivizmus".

Experti identifikovali látku

Neskôr v pondelok ANSA informovala, že experti látku identifikovali ako fluoresceín. Je to kontrastná látka väčšinou používaná pri diagnostikovaní zdravotných ťažkostí s očami. Zafarbenie kanála fascinovalo turistov aj obyvateľov, ale klimatickí aktivisti popreli, že išlo o ich protest. Ekoaktivisti totiž nedávno podnikli viaceré akcie na svetoznámych miestach v Taliansku.

Na zeleno sfarbená voda sa objavila v nedeľu ráno blízko mosta Rialto, jedného zo štyroch mostov, ktoré vedú ponad hlavnú dopravnú tepnu Benátok.
Benátska polícia v pondelok uviedla, že nevylúčila žiadne línie vyšetrovania prípadu, ktorý pripomína performance art argentínskeho umelca na výstave

Bienále v Benátkach v roku 1968. Incident pripomína protesty ekologických skupín, ktoré farbili pamätníky a nedávno použili rastlinné drevené uhlie na sčernenie vody v rímskej fontáne di Trevi, ktoré vyzývali na ukončenie štátnych dotácií na fosílne palivá. K zodpovednosti za sfarbenú vodu v Benátkach sa nikto neprihlásil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy