Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
OĽANO a priatelia stiahli návrh mimoriadnej schôdze. Predložili nový
Zdielať na

OĽANO a priatelia stiahli návrh mimoriadnej schôdze. Predložili nový

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hnutie OĽANO a priatelia stiahlo pôvodný návrh na mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR so všetkými nedorokovanými bodmi z predchádzajúceho rokovania. Vzhľadom na vyjadrenia niektorých strán predložili nový návrh rokovania len s vládnymi návrhmi a návrhmi z dielne OĽANO.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) informoval, že plánovaná 92. schôdza nebude a o 10-tej ráno sa začne 93. rokovanie s novým programom. "Znemožniť hlasovanie o prerokovaných zákonoch na májovej schôdzi parlamentu nebolo prejavom ani demokracie, ani slobody a solidarity. Vzhľadom na to, že si niektorí naši bývalí koaliční partneri hľadajú za každú cenu zámienky, prečo svoje totalitné správanie z májovej schôdze neopraviť, rozhodli sme sa pôvodný návrh na mimoriadnu schôdzu stiahnuť a predložiť nový," vysvetlilo hnutie.

Pôvodný navrhovaný program mimoriadnej schôdze mal obsahovať všetky nedorokované body programu 90. schôdze. Kritizovali to napríklad nezaradení poslanci z mimoparlamentnej strany Demokrati. Namietali najmä body z dielne Tomáša Tarabu týkajúce sa paragrafu 363 Trestného poriadku a fungovania prokuratúry. SaS už v piatok (26. 5.) odmietla návrh schôdze. Nechce sa podieľať na "populistických a nezmyselných návrhoch", ktoré rozvracajú verejné financie, zvyšujú dane a prikazujú iným, ako majú žiť.

Je to len šikana zo strany predkladateľov schôdze

"Schôdza, ktorá bola zvolaná – bol to amatérsky zostavený program, pretože hneď prvý bod, prvý návrh zákona poslanec stiahol. Boli tam tri zákony pani exposlankyne Šutekovej, o ktorých sa nedá rokovať. Túto schôdzu zvolávali bez reálneho racia. Úplne zbytočne, pretože všetky tieto body, o ktorých sa dá rokovať, budú povinne zaradené na júnovú schôdzu. Mimoriadna schôdza sa mohla zvolať po tom, čo by návrhy prešli do druhého čítania. Je to len cirkus a šikana zo strany predkladateľov tejto mimoriadnej schôdze. Je to zneužívanie tohto systému," vyjadrila sa poslankyňa Anna Zemanová (SaS).

Poslanci nevedeli program ďalšej schôdze, ktorá sa začala o 10-tej ráno.

​Skúška z demokracie, slobody a solidarity

"Vládne návrhy sú tri, sú prerokované a bude sa o nich iba hlasovať. Sú tam aj naše ďalšie prerokované, asi 40, o ktorých nám páni z Demokratov a páni a dámy z SaS nedovolili demokraticky, slobodne a solidárne rokovať. Dali sme im takto možnosť na reparát, aby pri druhom pokuse zložili skúšku z demokracie, slobody a solidarity. Je tam len 5 našich neprerokovaných návrhov. Všetko sú to hlasovačky, tri vládne a 40 našich prerokovaných. Oni zasiahli do ústavných práv našich poslancov. Je to totiž ústavné právo mať zákonodarnú iniciatívu. Keď sme tam dali saskárske návrhy, tak si hľadali zámienky, prečo za to nezahlasujú. Ak sú zástancami slobody, mali by byť aj zástancami demokracie, ústavy a ústavného práva a dorokovať návrhy zákonov. Saska nechce rokovať o svojich vlastných zákonoch, takže sme tam dali len vládne a naše," vysvetlil predseda hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič.

Oprava programu nepomohla

Ani oprava programu, kde OĽANO zaradilo prevažne svoje návrhy zákonov, ale nepomohla a výsledok bol rovnaký. "Konštatujem, že Národná rada nie je uznášania schopná," vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár. "Toto je tak trochu šaškáreň ala Igor matovič a OĽANO. My sme v robote, veď aj vy nás vidíte a teraz očakávame sériu útokov, ale my sa toho nechceme zúčastňovať," uviedol nezaradený poslanec Juraj Šeliga (Demokrati). "Takéto správanie nie je demokratické ani solidárne. Totalitným spôsobom znemožniť svojim bývalým kolegom, aby sa o prerokovaných návrhoch zákonov nehlasovalo a spolčiť sa s mafiou a fašistami je úbohé," vyjadril sa Matovič.

"Je to typické divadlo z dielne Matoviča, žiaden totalitný režim," povedal nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD). "Ja by som to takto nevnímal. Veď aj Fico by sa mohol sťažovať, že mu neprešli mimoriadne schôdze," dodal Kollár. Ďalší pokus o otvorenie parlamentnej schôdze bude v utorok, 30. mája, ráno. Viacerí avizujú, že ak Igor Matovič plánuje parlament torpédovať mimoriadnymi schôdzami, začnú ho asi ignorovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy