Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Niektorým kinám hrozilo, že ich vypália
Zdielať na

Niektorým kinám hrozilo, že ich vypália

BRATISLAVA / Máte radi muzikál, historický príbeh alebo radšej krvák? Každý z týchto žánrov iným spôsobom zobrazuje život Ježiša a dobu, v ktorej žil. Filmové umenie tak neodmysliteľne patrí k Veľkej noci. Za niektoré snímky v minulosti kinám hrozilo, že ich vypália.


Život, smrť a vzkriesenie Ježiša Nazaretského inšpirovali filmových tvorcov od začiatku 20. storočia. Jeho príbeh im poskytol priestor aj na kontroverziu, vtip či experiment.

Od výpravných historických seriálov a životopisných filmov, ktoré sa pridržiavajú biblického výkladu po jeden z najúspešnejších muzikálov všetkých čias. Ježiš bol zobrazený v rôznych životných situáciách a svoj osud niesol vždy inak. "Keď to pozerá veriaci človek, musí to pozerať aj s pohľadom takým, že ide o osobné vyjadrenie režiséra, o jeho umelecký pohľad, nemôže za tým čakať životopis alebo detailné historické vyobrazenia," povedal Ľudovít Malík, redaktor rádia Lumen. Martin Scorsese napríklad osobu Ježiša naplnil ľudskými vlastnosťami - strachom aj množstvom pochybností:

"Keď prišiel film Posledné pokušenie Krista do kín, boli s tým spojené množstvo problémov, množstvo protestov, dokonca niektoré kiná mali byť vypálené, ak budú premietať ten film. Bolo to veľmi odvážne, čo Scorsese priniesol, lebo zľudštil postavu Krista," uviedol Peter Konečný, filmový kritik, šéfredaktor kinema.sk.

Mel Gibson zas posledné dni Krista prerozprával v jeho jazyku - aramejčine. Film je presiaknutý krvou a scénami mučenia, katolícka cirkev ho však prijala kladne. "To, ako Mel Gibson priniesol extrémne násilie do príbehu a zároveň použil mŕtvy jazyk, to boli inovatívne postupy," dodal Konečný. "Tento film patrí od jeho zverejnenia počas Veľkej noci medzi najsledovanejšie," dodal Malík.

Evanjelický teológ Ondrej Prostredník si zas z veľkonočnej ponuky vyberá muzikál Jesus Christ Superstar. "Pre mňa je to veľmi dobré, výstižné spracovanie celého príbehu lebo podčiarkuje symbolickú hodnotu celého príbehu," ozrejmil Ondrej Prostredník, evanjelický teológ.

Ježišovi učeníci, jeho matka Mária ale aj záhadná a mýtmi opradená Mária Magdaléna. To všetko už v televíziách a kinách bolo na množstvo spôsobov. Dokonca aj fiktívna postava Brian, ktorý sa podľa legendárnych komikov Monty Phytons narodil v rovnaký deň ako Ježiš a všetci si ho s ním plietli. To, čo v 70 rokoch vyvolalo kontroverziu je už dnes komediálna klasika. "Ja si myslím, že v najbližších 10-15 rokoch nás nie úplne štandardný príbeh Ježiša Krista čaká," dodal na záver Konečný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy