Polojasno
22°
Bratislava
Influencerstvo je vysnívanou prácou mnohých ľudí. Čo všetko obnáša?
Zdielať na

Influencerstvo je vysnívanou prácou mnohých ľudí. Čo všetko obnáša?

BRATISLAVA / Ešte pred pár rokmi sa na Slovensku slovo "influencer" veľmi nepoužívalo. No v súčasnosti sa nielenže vo veľkom používa, ale "influencer" sa stal vysnívanou prácou mnohých mladých ľudí. Láka ich vysoký zárobok za celkom ľahkú a príjemnú prácu. Čo všetko "influencerstvo" predstavuje?

Za influencera možno označiť osobu, ktorá má viac ako 10-tisíc sledovateľov a je známa na sociálnych sieťach. Svojím obsahom ovplyvňuje správanie a názory ostatných ľudí. "Ja sa snažím parodovať rôzne situácie v živote, taký stereotyp slovenskej ženy, ktorá má toho naloženého fakt veľa, práce a starostí. Ale robím aj paródie rôznych celebrít, no skrátka snažím sa zabaviť ľudí," uviedol influencer a komik Fero Joke.

Influencerstvo tu bolo odjakživa. Jeho počiatky sa tradujú do čias panovníkov, ktorí propagovali medicínu medzi svojimi poddanými. "Tak, aby stimulovali nejaké želané správanie počas epidémie či moru," uviedol Ján Stareček, odborník na dáta. "Vidíme z dát, že najvyhľadávanejšie a najpopulárnejšie segmenty sú móda a beauty. To znamená krása," dodal Stareček.

Práca influencera zahŕňa celý marketingový balík, nie iba verejnosti známe selfie či videá na príbehu. "Od toho, že nás oslovia firmy, často sú tam niekoľkohodinové brainstormingy, následne sa dohaduje obsah. Potom sa to spolu naceňuje. Následne príde k exekutíve. Keď sa to natočí, posiela sa to na schvaľovanie. Následne potom posielajú naspäť analýzy, štatistiky," hovorí Betka Saloňová, influencerka.

A navyše si týmto povolaním môžete zarobiť aj veľmi pekné peniaze. "Je to fakt veľmi atraktívne povolanie, čo sa týka peňazí. Asi pred 5 rokmi som už odišiel zo školstva a robím iba toto na plný úväzok. Na štyri plné úväzky," povedal Fero Joke. "Výška zárobku závisí od počtu followerov a od ich aktivity. Nad 100-tis. followerov do nejakých 10 000 eur za post a potom sú obrovské profily, tam sa tá cena spoluprác môže vyšplhať rádovo za post 10 až 20-tisíc eur," dodal Stareček. 

Slovo influencer pochádza z anglického termínu, čo v preklade znamená vplyv. "Okrem môjho života postujem aj nejaké aktuálne spravodajstvo, a tak to prelínam aj s nejakými lajtovejšími témami," uviedla Zuzana Hanzelová, influencerka, novinárka. Ak má niekto napr. aj 100 000 sledovateľov, no po pridaní príspevku má sotva 200 lajkov či skoro žiadne komentáre, nemusíme ho považovať za skutočného influencera.

Najobľúbenejšie tváre nemajú iba televízie, ale aj sociálne siete. Anketa Social Awards Slovakia oceňuje najvplyvnejšie osobnosti sociálnych sietí, ktoré sa svojím obsahom správajú zodpovedne a prinášajú svojim sledovateľom kvalitu. Inšpiratívne osobnosti sociálnych sietí budú ocenené už po 4-tý krát. Historicky najviac nominovaných profilov bude súťažiť v 13-tich kategóriách. 1. kolo hlasovania trvá do polnoci 16. apríla 2023. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy