Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bez ruského plynu si Slovensko vie poradiť, uviedol Hirman
Zdielať na

Bez ruského plynu si Slovensko vie poradiť, uviedol Hirman

BRATISLAVA / Bez ruského plynu si v súčasnosti Slovensko vie poradiť, uviedol to poverený minister hospodárstva Karel Hirman na konferencii HN Club. Mix nebývalých problémov vo svete atakuje neustále naše závody. Ako z toho kolotoča von, tak o tom diskutovali kapitáni slovenského priemyslu a bankári s ministrom hospodárstva v diskusii HN klubu. Šéfovia závodov sa zhodujú na jednej dôležitej veci, keď je už v chaose svet, aspoň na Slovensku by sa vláda mohla správať zodpovedne a predvídateľne.

Hirman sa zúčastnil na konferencii s názvom Ako ďalej, Slovensko?. Tých problémov zo zahraničia je naozaj toľko, že by sa dali krájať ako lasagne. Hirman na začiatku, keď otvoril túto konferenciu, povedal, že bez ruského plynu sa to už dá predstaviť. Zároveň vtipne dodal, že pre veriacich tomu pomohlo aj to, že pánbožko bol nad nami a nebola taká krutá zima, a pre ateistov, že príroda to tak zariadila.

Túto zimu máme za sebou a čaká nás tá ďalšia. O tom, ako ju prežijeme, bude Hirman informovať o 13.00 h. Ďalším dôležitým bodom, ktorý zaujímal firmy a biznismenov a predstaviteľov bánk, ktorí financujú firmy, je to, že čo ďalej s infláciou a zdražovaním. Podľa Národnej banky Slovenska sa má skončiť až v roku 2025 v normálnych číslach. 

Okrem zdražovania a toho, čo sa udeje s energetickou krízou, prípadne s nejakým ďalším konfliktom, tak o tom presne sa rozprávajú múdri ľudia, ktorí zabezpečujú prácu a plácu ľuďom. Ešte jeden dôležitý faktor, ktorý spomenuli pri riešení problémov, je to, aby tu bola nejaká stabilita. Keďže všade vo svete je zle, chcú, aby aspoň na malom Slovensku bol poriadok. 

Toto práve chýba biznismenom a bankám, že sú zákony, ktoré sa často menia, a tu, aspoň na domácej pôde, by sme mohli udržať nejaký poriadok v normálnych intenciách, aby Slovensko naďalej prosperovalo. Situácia nie je ľahká, no firmám sa, našťastie, ako tak darí. 

Ako také lazane sa prekladajú problémy od roku 2020, keď udrel na svet kovid. Od ruskej okupácie je to najmä kríza energetická, ktorá vyvrcholila do špirály inflačnej. Túto zimu sme ustáli a sme pripravení na ďalšiu. Minister Hirman je však opatrný. Táto nebola síce tuhá, ale ceny energií dali veľkým podnikom pekne zabrať. Jedným z najväčších odberateľov plynu je Duslo Šaľa. 

Európa sa zároveň rozhodla, že pôjde ekologickým príkladom sveta. Práve pri Slovensku, ktoré je energeticky veľmi závislé od fosílnych palív, to jednoduché nebude. Šéfovia firiem sa v diskusii zhodli aj na tom, že oproti Ázii, či Amerike je Európa prebyrokratizovaná.

Napriek tomu zatiaľ Slovensku nechýbajú nové investície. Nie je to len preto, žeby u nás boli nižšie platy ako na západe, ale aj vysokou produktivitou Slovákov.
Firmy by preto na Slovensku uvítali vyššiu produktivitu vlády a menej byrokracie. Dlhodobo aj zníženie daňovo odvodového zaťaženia, či lepšiu vymožiteľnosť práva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy