Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Plán obnovy má do Polonín priniesť viac turistov. Horskú službu tam ale rušia
Zdielať na

Plán obnovy má do Polonín priniesť viac turistov. Horskú službu tam ale rušia

POLONINY / "Štátna schizofrénia" – takto hodnotia starostovia pri hranici s Ukrajinou prístup k Národnému parku Poloniny. Zatiaľ čo Národný park získa milióny eur z Plánu obnovy na rozvoj cestovného ruchu, paradoxom je, že od 1. apríla prišli turisti o profesionálnu horskú záchrannú službu. V Poloninách si preto dávajte poriadny pozor, pretože tam sa žiadnemu záchranárovi nedovoláte.

Za prenájom obecných priestorov platili sto eur mesačne. Ministerstvo vnútra však zmluvu ukončilo. Od 1. apríla sa tu horská služba skončila. Je to schizofrenické aj tak vnímajú toto rozhodnutie starostovia. Do Polonín majú na jednej strane natiecť milióny z Plánu obnovy na rozvoj turizmu, no na druhej strane turistom bude chýbať základná profesionálna pomoc. "Tú základnú vec berieme preč," uviedol Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj. "Je to taký paradox. Z plánu obnovy budú plynúť peniaze na cykloturistiku, no na druhej strane nevieme zabezpečiť turistov," povedal Miroslav Buraľ, riaditeľ Správy NP Poloniny.

Po novele zákona o horskej záchrannej služby Poloniny zo zoznamu horských oblastí vypadli. Podľa riaditeľa, kým inde je priemer 14 zásahov na záchranára, v Poloninách je to len 1,3 zásahu. V novembri tvrdil, že komunikuje so zástupcami hasičov, aby v Zboji vzniklo integrované pracovisko. "Bude mať na starosti jednak záchranu v národnom parku, ale takisto bude mať aj na starosti hasenie lesných požiarov, prípadne akýchkoľvek požiarov. Bude to také unikátne integrované miesto so širokou pôsobnosťou," uviedol Marek Biskupič, riaditeľ HZS.

Teraz táto nádej definitívne zhasla. "Prebiehali rokovania, ale z dôvodu nedostatku tabuľkových služieb sa zámer nepodaril. Boli im ponúknuté iné mesta v rámci HZS, ktoré zatiaľ neprijali," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR. Keď teda v Poloninách budete volať horských záchranárov, zrejme sa dovoláte do Slovenského raja. Miestni si pamätajú, že to tak bolo kedysi, keď zranených turistov zvážali z lesa traktormi. "Je to cesta späť, aj my starneme. Nám, ktorí sme to zabezpečovali vlastnými silami, už tiež nejaké tie roky pribudli," uviedol Ladomirjak.

"V Zboji sú dobrovoľní hasiči, ktorí môžu pomáhať a aktívne budú pomáhať aj zložky integrovaného záchranného systému, hasiči, polícia a ďalšie zložky horských záchranárov," uviedla Eliášová. Podľa starostu obce Zboj však hasiči majú ťažkú techniku a veľkú techniku, ktorá nie je vhodná na takéto záchranné práce.

Poloniny sú tak jediným horským parkom na Slovensku bez horskej záchrannej služby. Okolité susedné parky v Poľsku aj na Ukrajine pritom horskú službu majú. Správa Národného parku preto uvažuje o zriadení dobrovoľnej zložky záchranárov. "Všetko robia od stola a absolútne nevedia, ako beží život týchto našich oblastiach," uzavrel Ladomirjak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy