Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Naše banky sú zdravé a ľudia sa nemusia obávať, tvrdí guvernér NBS
Zdielať na

Naše banky sú zdravé a ľudia sa nemusia obávať, tvrdí guvernér NBS

BRATISLAVA / Naše banky sú zdravé a ľudia sa nemusia ničoho obávať. Tvrdí guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Pokles úspor na Slovensku podľa neho súvisí s infláciou a nie panikou a výbermi ako v USA. Guvernér ale odkazuje našim politikom, aby situáciu nezhoršovali.

"Slovenské banky sú vo veľmi dobrom stave," uistil guvernér NBS Peter Kažimír. "Európsky bankový sektor je odolný a so silnou kapitálovou pripravenosťou," uviedla prezidentka ECB Christine Lagarde. "Naše banky sú pripravené, a preto sa naši občania vôbec nemusia obávať," potvrdil poverený riadením vlády SR Eduard Heger (Demokrati). Takto už dva týždne upokojujú Európanov politici a šéfovia centrálnych bánk. Situáciu ale nezľahčuje nikto.

"Vôbec nie sme na tom tak zle, ako sme boli v roku 2008. Ale musíme byť veľmi ostražití. Reálne sme v období veľmi zvýšeného napätia," vyhlásil guvernér Anglickej národnej banky Andrew Bailey. "Čo vnímam, je absencia finančných trhov dodávať bankám regulatórny kapitál," pokračoval Kažimír. V našom bankovom sektore je ale prevažná väčšina vkladov poistená, a to do výšky 100-tisíc eur. To ani nespôsobuje paniku ako v USA, kde si začali ľudia vyberať úspory najmä z menších bánk.

"Na Slovensku ale aj v európskych bankách vďaka regulácii posledného desaťročia nájdete minimum kostlivcov," dodal Kažimír. Šéfka Európskej centrálnej banky počas otázok ohľadom pripravenosti bánk poskytla ešte jednu dôležitú informáciu. "Keď už hovoríme o kríze, je tu jedna osoba, ktorú by som rada citovala - môj manžel. Požiadal ma, aby som nemenila momentálne pozíciu, pretože moje doterajšie zmeny zamestnania sú spojené so sériou kríz. Tak ho pre tento raz možno poslúchnem," povedala Christine Lagarde.

Slovenskí politici by potom mohli poslúchnuť guvernéra našej Národnej banky. "Dúfam, že v tejto situácii prestanú páliť našich politikov prsty a nebudú sa hrať so zápalkami a chcieť zavádzať opätovne bankový odvod," uviedol Kažimír. Tak keď naši politici poslúchnu Petra Kažimíra a šéfka ECB madam Lagarde svojho manžela, mohla by prejsť Európa bankovou krízou v dobrom stave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy