Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Mladík bodol nožom 15-ročné dievča. Obvinili ho z pokusu o vraždu
Zdielať na

Mladík bodol nožom 15-ročné dievča. Obvinili ho z pokusu o vraždu

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskej Bystrici napadol 22-ročný vysokoškolák 15-ročnú tínedžerku. Dvojica sa nikdy pred tým nevidela, útočník si obeť vybral náhodne. Alenku bodol veľkým kuchynským nožom a spôsobil jej mimoriadne vážne zranenia. Motív jeho konania nie je jasný.

V utorok, 4. apríla, došlo k zmene právnej kvalifikácie skutku. Po vykonaní viacerých procesných úkonov tak rozhodol krajský vyšetrovateľ. "22-ročnému Banskobystričanovi bolo vznesené obvinenie pre obzvlášť závažný zločin vraždy spáchaný v štádiu pokusu. Zo strany vyšetrovateľa bude podaný podnet na vzatie obvineného do vyšetrovacej väzby," informovala polícia na sociálnej sieti. Vyšetrovanie prípadu naďalej intenzívne prebieha.

​Kamarátky sa večer skateboardovali na ceste za rodinnými domami, tak ako veľakrát predtým. Znenazdajky sa k ním priblížil mladý muž s nožom v ruke. 15-ročnú Alenku bodol do brucha, potom sa pokúsil zaútočiť na jej kamarátku. Tej sa podarilo vyšmyknúť. Stav zranenej školáčky bol kritický. O jej život bojovali lekári počas niekoľko hodinovej komplikovanej operácie. "Môžem potvrdiť, že sme na tiesňovej linke 155 prijali volanie o pomoc pre údajne napadnutú maloletú osobu," informovala hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová.

"Pacientka podstúpila v nedeľu, 2. apríla, vo večerných hodinách po urgentnej stabilizácii operáciu dutiny brušnej s cieľom zastaviť krvácanie. Má poškodenú brušnú aortu a pečeň," uviedla hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Jana Petríková. Útočník krátko na to zavolal na políciu a ku všetkému sa priznal. Čakal na nich na schodoch jednej z banskobystrických základných škôl. Krátko po zadržaní priviezli policajti útočníka s putami na rukách na miesto činu. Tvrdil, že si na nič nepamätá, na útok nemal žiadny zjavný dôvod. Školáčku, ktorú napadol nepoznal, videli sa po prvýkrát.

Okolie miesta činu ešte v noci prehľadávali policajti. Hľadali nôž, ktorým muž útočil. 40-tka policajtov spolu so psovodmi bola v teréne aj počas pondelka. Dlhý kuchynský nôž napokon našli na múriku pred inou základnou školou, okolo ktorej utekal. "Bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví a predmetom skúmania vyšetrovateľa budú všetky okolnosti, za ktorých k tomuto prípadu došlo," oznámila hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Petra Kováčiková.

Útočníkom je 22-ročný Tomáš, vysokoškolák študujúci medicínu. Skúmať budú aj to, či bol v čase spáchania skutku príčetný. Pozitívna správa prišla popoludní z nemocnice. Alenku sa podarilo lekárom prebrať z umelého spánku. Jej stav je momentálne stabilizovaný a sú pri nej rodičia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy