Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
VIDEO: Krížová cesta po východniarsky opäť zaujala
Zdielať na

VIDEO: Krížová cesta po východniarsky opäť zaujala

TOVARNÉ / Obdobie pred Veľkou nocou je pre kresťanov na celom svete aj obdobím pôstu. Nie je to len o jedlách. Folklórny súbor z Vranova nad Topľou o tom pripravil netradičnú Krížovú cestu. V kombinácii s východoslovenským nárečím sa zastavenia Krížovej cesty zmenili na príbehy plné nerestí a zlozvykov, ktoré ľudí sprevádzajú životom.

Prvú folklórnu krížovú cestu odprezentovali už pred desiatimi rokmi. Ústrednou témou je žena, ktorá je už po smrti a spomína, aký mala život. Krížovú cestu pri jednotlivých zastaveniach prezentujú na príklade reálnych životných príbehov a osudov. 

"Krížová cesta v podaní nášho súboru je krížovou cestou každého z nás. Či už je to nevera, alkohol, rodinné vzťahy, závisť," uviedol Miroslav Jenčo, vedúci folklórneho súboru a detského folklórneho súboru Lipovček. "Myslím si, že je to celkom iné. Je to taká dramatizovaná modlitba," vnímala inscenáciu predstaviteľka Hanky Romana Mižáková.

Publikum ostalo dojaté

"Bolo to dojímavé. Aj som sa rozplakala," dodala návštevníčka po predstavení. Na inscenáciu reagoval aj miestny farár Ľuboš Lipa. "Aj mne vyhŕkli slzy pri niektorých zastaveniach. To že sa nám ukážu slzy na tvári, je prejavom toho, že nás to bolí a trápi."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy