Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mal to byť jednoduchý zákrok, no skončil sa doživotnými následkami
Zdielať na

Mal to byť jednoduchý zákrok, no skončil sa doživotnými následkami

MARTIN / Mal to byť jednoduchý laparoskopický zákrok, no skončil sa ťažkými doživotnými následkami a invaliditou. Pani Zuzana takto dopadla po operácii v martinskej nemocnici. Hrozí jej, že príde o obličku. Nemocnica ale pochybenie odmieta. S prestížnym zdravotníckym zariadením sa pani Zuzana naťahuje po súdoch už takmer päť rokov.

Žena v najlepších rokoch, no s nezvratne poškodenými orgánmi a hlbokou traumou. Pani Zuzana pred piatimi rokmi pre gynekologické problémy podstúpila operáciu v Univerzitnej nemocnici v Martine. Krátko na to musela vyhľadať akútnu zdravotnú pomoc, keďže sa cítila mimoriadne zle. V Žiline zistili, že má prepálený močovod. "Po tejto operácii som skončila s umelými vývodmi aj z brucha aj nasledovala nefrostómia, vývod z obličky, kde mi odvádzal moč. Následne sa zistilo, že mi mesiac tečie moč do brucha," opísala situáciu Zuzana.

"Výsledkom je poškodenie vnútorných orgánov, ktoré vzniklo v dôsledku poškodenia pri operácii, ten zdravotný stav sa stále zhoršuje," uviedol Igor Ribár, obhajca poškodenej. Celkovo ju operovali šesťkrát, prekonala ťažké infekcie a najnovšie jej hrozí, že príde o obličku. S martinskou nemocnicou sa podľa vlastných slov chcela dohodnúť mimosúdnou cestou, no nepochodila. Začal sa právny kolotoč, ktorý trvá už 5 rokov.

Nemocnica pochybenie odmieta

Na otázky TV JOJ odpovedala veľmi stručne. "Pani si uplatnila svoje nároky voči našej nemocnici súdnou cestou. Vzhľadom na prebiehajúce konanie sa nebudeme k danej veci vyjadrovať," uviedla Katarína Kapustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine. Lekár, ktorý operoval pani Zuzanu, je naďalej v zozname zamestnancov gynekologickej kliniky. "Polícia vyšetruje spáchanie trestného činu ublíženia na zdraví voči konkrétnemu lekárovi, konanie je už pred skončením," uviedol Ribár. "Vec rieši momentálne pani sudkyňa, ktorej dcéra pracuje na tom pracovisku gynekologickej kliniky. Vyjadrila sa, že sa necíti byť zaujatá," uviedla Zuzana.

Problémom je aj nedostatok znalcov

Prípad pani Zuzany ale poukázal na ďalší problém - nedostatok znalcov. Nedokázala nájsť odborníka, ktorý by vyhotovil kontra posudok voči tvrdeniam nemocnice. "Bola som odmietnutá. Väčšina sa cítila, že sú zaujatí, tak som začala hľadať znalcov v Českej republike," opísala Zuzana. Ich závery sú jednoznačné. K početným zdravotným komplikáciám došlo podľa nich v dôsledku nesprávne vedenej operácie.

Pochybenie na druhý pokus napokon zistil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, no nie pobočka v Martine, ale až v Trnave. "Pobočka úradu v Trnave vykonaným dohľadom zistila, že pacientke nebola správne poskytnutá zdravotná starostlivosť v dohliadanom období zo strany Univerzitnej nemocnice Martin. Podnet bol teda opodstatnený," informovala Monika Hudecová, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy