Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ohrozené rastliny v rezervácii: Na diviaky ale pokuty neplatia
Zdielať na

Ohrozené rastliny v rezervácii: Na diviaky ale pokuty neplatia

HUMENNÉ / Tam, kde bolo kedysi morské dno, dnes rastú unikátne kvety. A netreba za nimi cestovať ďaleko. Poniklec veľkokvetý nájdete v hojnom počte v rezervácii Humenská na Zemplíne. Ide o ohrozenú rastlinku európskeho významu a jej odtrhnutie stojí 400 eur. Nelegálni zberači to už pochopili, no diviaky to ignorujú.

Fialové prekvapenie po zime nerastie hocikde. Viaže sa na vápencové biotopy. A dôvod, že rastie práve tu, treba hľadať v ďalekej minulosti. Nachádza sa v podstate na dne mora. "Vápence sú tu aj vďaka tomu, že sa nachádzame na mieste, kde v druhohorách bolo more," uviedla Anna Macková, Chránená krajinná oblasť Východné Karpaty. Na Hornom Zemplíne je najmasovejší výskyt ponikleca veľkokvetého práve v tejto lokalite. Ide o Územie európskeho významu Humenská.

Poniklec je jedným z prvých jarných kvietkov. Aby zvládol mrazy, má na to výbavu. "Sú akoby v takom kožúšku. Jemné chĺpky zabezpečujú ochranu pred mrazmi, ktoré môžu byť," uviedla Macková. Kedysi bolo takýchto lokalít viac, no skončilo pasenie oviec a kôz a s nimi aj poniklec. Teraz je ohrozený. Spoločenská hodnota jednej takejto rastlinky je podľa aktuálnej legislatívy 400 eur. "Je zaznamenaný v Červenom zozname rastlín živočíchov Slovenska," uviedla Macková.

Snažiť sa ho premiestniť domov do záhrady nemá zmysel. Jednak by to bolo porušenie zákona, a aj vzhľadom na fakt, že sa viaže na vápence, zrejme by vám radosť nerobil. Nelegálni zberači to už pochopili. Napriek tomu poniklece ohrozuje niekto iný. "Poniklece sú buď ohryzené alebo doslova vyryté diviačou zverou. Je to pre nich aromatické a zaujímavé," opísala Macková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy