Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Okradla dôchodkyňu o tisíce eur. Z cely putovala do pôrodnice
Zdielať na

Okradla dôchodkyňu o tisíce eur. Z cely putovala do pôrodnice

LUČENEC / Lučeneckým policajtom sa podarilo vyriešiť podvod na senioroch. Obvinili z neho muža a ženu. Zadržali ich po niekoľkých mesiacoch, v nedeľu, 19. marca, sudca rozhodoval o ich väzbe. Mladá žena sa po zadržaní stala matkou.

Dôchodkyni telefonovali ešte v lete minulého roku. Najskôr jej tvrdili, že musí zaplatiť, pretože jej dcéra spôsobila dopravnú nehodu. Žena tomu ale neuverila, keďže jej dcéra nemá vodičský preukaz. Zložila, no podvodníci zavolali opäť. Tentokrát sa predstavili ako policajti. Oznámili jej, že jej hrozí, že ju okradnú a ak nechce prísť o svoje peniaze, mala by ich zveriť im. Sľúbili jej, že jej ich neskôr vrátia. Poslali po ňu aj auto, dôchodkyňa tak na cudzí účet vložila tisíce eur.

"Podvodným spôsobom pripravili 80-ročnú dôchodkyňu z Lučenca o 6500 eur," informovala hovorkyňa KR PZ B. Bystrica Mária Faltániová. Policajtom z Lučenca sa prípad podarilo objasniť. Zistili, že páchateľmi sú 24-ročná žena z Lučenca a 23-ročný muž z Košíc. Vyšetrovateľ ich v neprítomnosti obvinil zo zločinu podvodu v spolupáchateľstve. "Obidvaja boli v pátraní ako hľadané osoby," dodala Faltániová. Skutok spáchali na chránenej osobe, za čo môžu byť potrestaní odňatím slobody na 3 až 10 rokov.

Obidvoch sa ich podarilo zadržať. Muža umiestnili do policajnej cely, žena bola vo vysokom štádiu tehotenstva. Po vyšetrení u lekára ale v cele nocovala aj ona. Obidvoch chcela prokurátorka vo väzbe. Obvinená žena sa ale nakoniec na súd dostaviť nemohla. Pár hodín pred výsluchom totiž dostala pôrodné bolesti. Z policajnej cely ju previezli do nemocnice, kde krátko na to aj porodila. Sudca tak o väzobnom stíhaní rozhodoval pri nemocničnom lôžku.

"Súd podľa názoru obhajoby správne zvážil rozumne a vyvážene zásadu proporcionality. Na náhradu tejto väzby určil inštitúty dohľady probačným a mediačným úradníkom. Tak isto jej uložil obmedzenie nevycestovať do zahraničia," uviedol obhajca obvinenej Stanislav Ďurica. Prijal aj jej písomný sľub, že sa nebude dopúšťať trestnej činnosti. Zo zadržania ju tak prepustili. Sudca ale do väzby nezobral ani obvineného Košičana. Uložil mu rôzne povinnosti a obmedzenia a väzbu nahradil peňažnou kauciou. Rozhodnutie ale nie je právoplatné, prokurátorka podala sťažnosť. Rozhodovať tak bude Krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy