Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do sveta smeruje expozícia z hradu Ľubovňa. A to virtuálne
Zdielať na

Do sveta smeruje expozícia z hradu Ľubovňa. A to virtuálne

STARÁ ĽUBOVŇA / Do vychýrených múzeí v Španielsku, Taliansku i v Portugalsku smeruje aj expozícia z hradu Ľubovňa. Budú si ju môcť pozrieť tisícky zahraničných milovníkov histórie. Ani jeden exponát pritom nemusel opustiť múry domovského hradu. Komnata španielskych princezien sa totiž do sveta presunie virtuálne.

​Vďaka virtuálnej realite budú španielsku princeznú Izabelu poznať v mnohých európskych múzeách. Serchio už pracoval na svetoznámych virtuálnych hrách, teraz má za úlohu dostať jednu z komnát do troch európskych krajín. Nikdy v Starej Ľubovni nebol a nikdy túto miestnosť až doteraz nevidel. "Je to neuveriteľný pocit byť zrazu v miestnosti, ktorú ste vyrobili a ktorú ste nikdy doteraz nevideli a zrazu ste sa v nej reálne ocitli," uviedol autor virtuálnej reality Serchio Garcia.

V praxi to bude fungovať tak, že návštevníci v Miláne, Zaragoze či v Porte dostanú virtuálne okuliare a budú obdivovať expozíciu z malého Slovenska. "V konečnej podobe to bude taký historický avatar, ktorý bude chodiť po miestnosti. Ľudia si budú môcť kliknúť na mnohé predmety, medzi nimi aj tieto nádherné šaty," pokračoval Serchio. Izabela, princezná z tejto komnaty, pochádzala zo španielskeho kráľovského dvora. Pred pár mesiacmi sem po prvýkrát prišiel jej vnuk José Miguel Zámojský de Bourbon Navara. On sa na virtuálnu expozíciu svojich starých rodičov v Španielsku teší, lebo mnohí jeho krajania na Izabelu pozabudli.

"Vedela som, že existuje dynastia de Bourbon, ale o Izabele som ani len netušila a už vôbec nie o tom, že žila kdesi na hrade v Starej Ľubovni," priznala riaditeľka kultúrnej inštitúcie v Španielsku Mayte Ciriza. Riaditeľ hradu nie je veľkým fanúšikom virtuálnych miestností, ale byť svetovým aj takýmto spôsobom, to sa mu páči a navyše s tým súhlasil ešte z jedného, veľmi praktického dôvodu.

"Robíme so svetovými inštitúciami. Mnoho vecí po Izabele a Jánovi Zámojskom zostalo ešte v Španielsku a v Taliansku a takto sa nám otvárajú dvere k ďalšiemu výskumu," vysvetlil riaditeľ hradu Ľubovňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy