Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Iniciatíva proti syntetickým pesticídom. Ide o záchranu včiel
Zdielať na

Iniciatíva proti syntetickým pesticídom. Ide o záchranu včiel

ŠTRASBURG / Zachráňme včely a poľnohospodárov - to žiadajú milióny Európanov. Toľko ľudí stojí za iniciatívou o postupnom odstraňovaní syntetických pesticídov a vytváraní poľnohospodárstva šetrného k včelám. Europoslanci musia na tieto výzvy reagovať a hľadať riešenia. Aj sami priznávajú, že bez včiel a opeľovačov nebude mať budúcnosť nielen farmárstvo.

​Európania alebo aspoň ich časť si stále viac uvedomuje, že žiť len z drancovania prírody a zdrojov nejde. Poslanci tak museli riešiť iniciatívu občanov o postupnom odstraňovaní syntetických pesticídov, ktoré decimujú včely. "Vítam túto iniciatívu, ktorá vyzbierala vyše milióna podpisov v rámci občianskej iniciatívy v EÚ," uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). Viac ekonomicky ako ekologicky ladení poslanci mierne krotia požiadavky rozhorčených Európanov. "Aby sme robili rozhodnutia na základe analýz a objektívnych dát a nie na základe petícií," povedal europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR).

Iniciatíva totiž žiada až 80-percentné obmedzenie pesticídov, čo je aj z pohľadu ekologicky ladeného poslanca Wiezika nie úplne reálna požiadavka. "To číslo je obrovské a pochopiteľne vyvoláva kontroverziu, najmä v radách priemyselného poľnohospodárstva, ktoré je závislé na veľkom objeme aj syntetických pesticídov," vyjadril sa europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). Europoslanci sa zhodujú na tom, že najdôležitejšie je obmedziť využívanie tých najnebezpečnejších pesticídov. Sú jedovaté pre opeľovače aj pre ľudí.

"My ešte stále používame niektoré pesticídy, ktoré už vieme, že nespĺňajú tie zákonné kritériá," upozornil europoslanec Martin Hojsík (PS, RE). "Najlepší rámec na to je zakotvený v stratégii Farm to Fork, ktorú treba implementovať v členských krajinách," dodal Wiezik. "Čo potrebujeme urobiť je nielen zakazovať, ale aj pomáhať farmárom a tieto nebezpečné pesticídy nahrádzať," povedal Hojsík.

Tento prechod je podľa poslancov dôležitý a nevyhnutný. Systém, ktorý to na prvý pohľad pestovateľom zľahčuje v podobe dostupných postrekov, v konečnom dôsledku nie je dobrý ani udržateľný. No a stále viac hynúce včely sú toho dôkazom. "Bez včiel nebude ani farmárstvo. Čiže ak zachraňujeme včely, skutočne zachraňujeme aj farmárov a ich budúcnosť," vysvetlil Wiezik. Katastrofa nehrozí len farmárom a poľnohospodárstvu, ale všetkým. Ako povedal jeden múdry človek, Albert Einstein, keď vyhynú včely, tak do štyroch rokov vyhynie aj celé ľudstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy