Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za pár dní bude v rafinérii Slovnaft ropa z Azerbajdžanu
Zdielať na

Za pár dní bude v rafinérii Slovnaft ropa z Azerbajdžanu

BRATISLAVA/OMIŠALJ / Do bratislavskej rafinérie Slovnaft smeruje prvýkrát ľahká ropa z azerbajdžanského ropného poľa Azeri-Chirag-Gunashli (ACG). Ďalšia dodávka ropy, ktorá nie je ruského pôvodu, má prispieť k tomu, aby rafinéria dokázala vyprodukovať dostatočné množstvo palív pre odberateľov v stredoeurópskom regióne. To aj po skončení výnimky z embarga, uvaleného na ruskú ropu. 

Senkovič zmenu víta

"Je to historický míľnik, keďže ide o druh ropy, s ktorou získame úplne nové skúsenosti na našej ceste k vyššej pružnosti v oblasti spracovania rôznych typov rôp," uviedol v súvislosti s príchodom tankeru s azerbajdžanskou ropou do chorvátskeho prístavu Omišalj výkonný riaditeľ Slovnaftu Marek Senkovič.

Priblížil, že viaceré dodávky ropy neruského pôvodu pomáhajú rafinérii zistiť najvhodnejší pomer zmesi pre existujúcu technológiu a zabezpečenie plynulej produkcie palív. Po dovoze na terminál v Omišalji pokračuje dodávka 90-tisíc ton ropy do bratislavskej rafinérie ropovodom Adria. V Bratislave sa ropa z Azerbajdžanu začne spracovávať v apríli.

Viac sme sa o téme v štúdiu JOJ 24 rozprávali s analytikom Energie-portal.sk, Radovanom Potočkárom:

​O podrobnostiach sa pre JOJ 24 rozprával reportér Rasťo Striško s výkonným riaditeľom Slovnaftu Marekom Senkovičom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy