Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Predčasné parlamentné voľby prinesú aj dezinformácie. Vylúčené nie je ani spochybňovanie ich výsledku
Zdielať na

Predčasné parlamentné voľby prinesú aj dezinformácie. Vylúčené nie je ani spochybňovanie ich výsledku

BRATISLAVA / Predčasné parlamentné voľby so sebou prinesú aj obrovské množstvo dezinformácií. Vylúčené nie je ani spochybňovanie ich výsledku. Upozorňuje na to polícia s tým, že za väčšinou hoaxov, ktorým sa u nás mimoriadne darí, je Rusko. Nepravdivé informácie a manipulácie pritom teraz šíria tí, ktorí sa len nedávno špecializovali na popieranie covidu a odmietanie vakcín.

Slovensko ešte nikdy nečelilo takému množstvu dezinformácií ako minulý rok. Hovorí o tom podrobne policajná správa s tým, že najväčšie klamstvá a hoaxy nás ešte len čakajú, a to pred predčasnými parlamentnými voľbami. Na čom všetkom sa dá postaviť antikampaň, sa presvedčili pred prezidentskými voľbami Česi. Dominovalo tvrdenie, že generál Pavel ich chce zatiahnuť do vojny, že hlasovanie bolo sfalšované a bol aj pokus presvedčiť voličov, že zomrel.

"Je to už bežnou súčasťou kampaní u nás ale aj v zahraničí v rôznej miere používať manipulácie alebo aj úplné nezmysly. Zvýhodňuje to lídrov, ktorí sa neštítia používať takéto zbrane," uviedol odborník na sociálne siete, prezidentská kancelária, Jakub Goda. Polícia pripomína, že za väčšinou dezinformácií je Rusko, ktoré chce ovplyvniť výsledok volieb aj u nás. Prejavuje sa to napríklad falošnými správami o mobilizácii. Slovákov vystrašili tak, že 40-tisíc mužov už podpísalo vyhlásenie o odopretí výkonu.

"Otázkou je, čo môže byť ešte vážnejšie, ako strašenie tým, že vás pošlú na front? Bolo tu už strašenie, že očkovanie má byť vyľudnenie populácie. Míňa sa mi fantázia, čo všetko ešte môžu vymyslieť," doplnil Goda. "My tu máme mediálny ekosystém, ktorý štátne inštitúcie nemajú zmapovaný a tým pádom nedokážu, nechcú reagovať. My vidíme, že tieto dezinformácie riadia nielen svetonázor občanov, ale aj blížiacu sa volebnú kampaň," povedal expert na hybridné hrozby Victor Breiner. "Na druhú stranu sme na nich už zvyknutí a tí, čo počúvajú dezinformácie, už svoje rozhodnutie urobili," vyjadril sa riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

Podľa polície bude dominovať téma vojny na Ukrajine. Internetoví experti na ňu presedlali rovno z covidu a vakcín. A to za výdatnej podpory opozičných politikov. "Je až prapodivné, že keď jeden deň niečo tvrdí Kremeľ, druhý deň to tvrdí slovenský politik. Z akého dôvodu sa pýtam, či tam je len láska k bratskému Rusku alebo iné záujmy," uviedol riaditeľ Centra boja proti hybridným hrozbám ministerstva vnútra, Daniel Milo. Predčasné voľby majú byť v septembri, opozícia ale už teraz tvrdí, že si chce presadiť jún. "Tie najsilnejšie dezinformácie budú až pár týždňov pred voľbami, z toho pohľadu je to jedno," uzavrel Hřích

Súvisiace články

Najčítanejšie správy